Societat 11/05/2020

Primer dia de la fase 1: comerços i terrasses obren amb les restriccions marcades pel govern espanyol

A partir d'aquest dilluns es podran visitar familiars i amics i anar a segones residències dins la mateixa regió

Ara Balears
2 min
Una de les terrasses del carrer Blanquerna, a Palma, ha obert en aquest primer dia de la fase 1.

PalmaLa totalitat de les Illes Balears han entrat aquest dilluns a la fase 1 del desconfinament. D'ençà de primera hora d'aquest matí els comerços i terrasses dels bars i restaurants han pogut obrir les portes. Això sí, ho han fet amb restriccions. El govern espanyol manté les franges horàries per fer esport i passejar, però no per a la resta d'activitats permeses a les zones que han entrat a la fase 1. La principal novetat és la llibertat circulatòria: a qualsevol hora del dia es pot anar al domicili d'un familiar o d'amics, i també reunir-se al carrer grups de deu persones com a màxim, sempre que no es tinguin símptomes ni s'estigui en quarantena. Aquestes són les mesures més destacades:

Comerços

Poden obrir amb l'aforament reduït a un terç –ja no caldrà demanar cita prèvia– i amb un horari prioritari per a més grans de 65 anys. Els concessionaris automobilístics, els tallers mecànics, els centres d'ITV, els centres de jardineria i les administracions de loteria obriran amb cita prèvia.

Terrasses

Poden obrir amb la meitat de les taules i dos metres de distància entre elles. L'ocupació màxima serà de deu persones a cada taula o agrupació de taules.

Hotels

Poden obrir totes les habitacions perquè s'aixeca la limitació d'aforament. També es permeten els serveis de restauració i cafeteria, però estaran tancades les zones comunes. No es podran fer servir les piscines, balnearis, miniclubs i salons d'esdeveniments.

Centres educatius i universitats

Estaran oberts per a tasques de desinfecc¡ó i administratives. Els directors decidiran quin personal ja podrà accedir-hi. Als laboratoris universitaris es podrà reprendre la recerca.

Seminaris i congressos

Com a màxim amb 30 participants amb dos metres de distància entre ells.

Biblioteques

Podran obrir per a préstec i devolució d'obres, lectures a sala i informació bibliogràfica i bibliotecària. No s'hi podran fer servir els ordinadors d'ús públic ni utilitzar l'espai com a estudi. Hauran de passar 14 dies entre préstec i préstec d'un mateix llibre.

Museus

Poden obrir amb un terç de l'aforament. No està permesa la realització d'activitats culturals i didàctiques.

Produccions audiovisuals, auditoris, teatres i cinemes

Els equips es redueixen al nombre de persones imprescindibles, i es faran servir mesures de protecció si no es poden mantenir les distàncies de seguretat. Es podran fer rodatges en platós i espais privats amb autorització dels ajuntaments.

Els teatres, cinemes i auditoris poden obrir amb el terç de l'aforament, es recomana que no hi hagi pauses i que la sortida de la sala sigui esglaonada.

Vetlles i enterraments

Estan permesos en tota mena d'instal·lacions però hi podran assistir un màxim de 10 persones en espais tancats i 15 en espais oberts. La participació a la comitiva de l'enterrament es restringeix a 15 persones.

Llocs de culte

L'aforament queda reduït a un terç, s'haurà de dur mascareta i s'ha desinfectar l'espai abans de la cerimònia. No està permès l'ús d'aigua beneïda, i tampoc el contacte personal, la distribució d'objectes, llibres i fulletons, tocar i besar objectes devocionals i l'actuació de corals.

Mercats ambulants

Continuen podent obrir amb una quarta part de les parades i un terç de l'aforament.

Lligues professionals

Els clubs esportius podran entrenar en grups d'un màxim de deu persones i mantenint les distàncies de seguretat.

Gimnasos i centres esportius

Podran obrir amb cita prèvia. No s'obriran ni els vestuaris ni les dutxes.

stats