Hidrogen
Societat 07/11/2023

Comencen les obres del conducte pel qual circularà hidrogen verd a la xarxa de gas natural a Mallorca

Es tracta de la primera instal·lació d'hidrogen renovable autoritzada en el sistema estatal

ARA Balears
2 min
Obres hidrogenoducte

PalmaLa companyia integral d'infraestructures energètiques Redexis ha posat en marxa les obres de construcció a Mallorca de l'hidrogenoducte pel qual circularà el 100% d'hidrogen verd per injectar a la xarxa de transport de gas natural. Així n'ha informat la companyia aquest dimarts després d'explicar que les obres s'emmarquen en el projecte Green Hysland i es preveu que finalitzin a principi de 2024.

Així, amb una inversió superior als tres milions d'euros, l'hidrogenoducte implicarà una reducció d'emissions d'entre 1.264 i 3.829 tones de diòxid de carboni, "fet que ajudarà a complir els objectius de descarbonització i permetrà una economia més neta i circular", apunten. A través de poc més de tres quilòmetres de longitud entre la posició de descàrrega a la qual arribaran els remolcs de tubs que surten de Lloseta i el punt d'injecció, l'hidrogenoducte vehicularà l'hidrogen renovable. Té previst injectar en la seva etapa inicial fins a 190 tones a l'any d'hidrogen, i podria arribar fins a les 575 tones per any, la qual cosa es tradueix en 20 gigawatts per hora a l'any.

Segons han indicat, això beneficiarà positivament més de 115.000 llars i 2.000 consumidors terciaris i industrials, que podran gaudir d'un combustible sostenible i 100 per cent renovable. La companyia energètica ha estat la primera a Espanya que ha obtingut per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) l'autorització administrativa i d'execució per fer la instal·lació del sistema d'injecció d'hidrogen verd en la posició d'un dels seus gasoductes de transport primari, en concret el situat a Son Reus. D'aquesta manera, serà la primera instal·lació d'injecció d'hidrogen renovable autoritzada en el sistema de gas estatal i permetrà injectar aquest vector a la xarxa de gas natural que subministra tota l'illa, composta al seu torn per més de 160 quilòmetres de gasoductes i 1.150 quilòmetres de xarxes de distribució.

stats