Societat 15/12/2021

Les Balears donen el tret de sortida a la vacunació infantil amb més de 6.000 cites demanades

La vacunació ha començat aquest dimecres i inclou els menors d'entre nou i onze anys

2 min
Un dels menors que s'ha vacunat aquest dimecres.

PalmaEls infants illencs comencen a vacunar-se contra el coronavirus a partir d'aquest dimecres horabaixa. Els primers a rebre la dosi són els menors amb malalties greus i els infants sans de 9 a 11 anys. En total, la població diana d'aquesta franja és de 36.000 persones, i aquesta és la quantitat de vaccins que el Ministeri de Sanitat ha enviat a la Comunitat per ara. En només 24 hores, s'han acabat les 6.000 cites que el Servei de Salut havia habilitat a BitCita.

"A mesura que arribin les vacunes, anirem obrint nous torns", ha afirmat la coordinadora de pediatria del Servei de Salut, Marga Canyellas. A Mallorca, la campanya de vacunació es desenvolupa als punts covid-19 exprés de Son Dureta, Inca i Manacor, mentre que a Menorca i les Pitiüses es du a terme als centres de salut. Les dosis s'inoculen els horabaixes per tal de no alterar les hores lectives. En el cas dels infants malalts, s'immunitzaran fonamentalment als hospitals.

Canyellas ha recordat que la segona dosi s'administrarà al cap de vuit setmanes d'haver-se inoculat la primera (i no al cap de 28 dies, com en el cas dels adults), perquè es considera que, a partir d'aquest temps, hi ha menys efectes secundaris. Per ara, als països on ja s'ha administrat el fàrmac -com els Estats Units o Israel- no s'han reportat efectes adversos greus. El preparat que s'empra és el de Pfizer, i se'ls administra un terç de la dosi dels adults.

Consentiment dels tutors

Per tal de vacunar-se, els infants han d'anar sempre acompanyats d'un tutor legal que en doni el consentiment verbal. La coordinadora de Pediatria ha explicat que, en el cas de conflicte entre progenitors separats, s'ha de demanar permís judicialment per poder vacunar l'infant. Canyellas ha subratllat que "la vacunació és segura i eficaç" i que ajudarà "a normalitzar la vida social dels nins, que han estat els grans afectats per les normes de distància social".

Així mateix, ha recordat que, malgrat que el nombre de casos greus de covid-19 entre els menors és molt baix, l'1% dels infants a Espanya han hagut d'ingressar a l'hospital a causa del virus. A la Comunitat Autònoma, ho han fet 200 criatures, un 20% de les quals han acabat ingressades en unitats de cures intensives pediàtriques. "També hi ha formes persistents, i quan et toca, ja et poden parlar d'estadístiques, que és dur", ha afegit. Pel fet de no estar vacunats, la franja d'edat de 5 a 11 anys és la que té una incidència de contagis més alta.

stats