Societat 15/12/2021

Les Balears entren en risc molt alt per coronavirus

Salut detecta gairebé 700 contagis en un dia i es registren més de 6.200 casos actius

2 min
Gent caminant per Palma.

PalmaLa incidència de covid-19 a les Balears ja supera els 500 casos per 100.000 habitants i situa la Comunitat en risc sanitari molt alt a les portes de Nadal. En concret, aquest dimecres es registra una incidència de 523 casos, i el semàfor del Ministeri de Sanitat estableix que un territori entra en el risc més alt per transmissió del virus a partir del mig miler de casos per 100.000 persones. Menorca es manté com l'illa amb la taxa més alta (678 casos), seguida de Mallorca (538), Eivissa (373) i Formentera (59).

En un dia, la Conselleria de Salut ha detectat 679 nous contagis: 591 a Mallorca, 66 a Menorca, 38 a Eivissa i dos a Formentera. La taxa de positivitat en les proves ha estat del 10%. Els casos actius continuen pujant i se'n registren 6.289 (525 més que dimarts). Entre els professionals sanitaris hi ha 150 positius i 225 aïllats (entre contactes estrets i persones contagiades). D'altra banda, a les residències de gent gran 16 usuaris i 35 treballadors tenen diagnòstic confirmat i actiu.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

La pujada de contagis tensa cada dia més el sistema sanitari, sobretot l'Atenció Primària, que fa el seguiment de 7.594 illencs afectats pel virus. Cal recordar que, en el pic més alt de la cinquena onada, els centres de salut varen arribar a atendre més de 10.000 usuaris. Els ingressos a l'hospital s'han més que doblat en dues setmanes. Si el primer de desembre hi havia 199 malalts infectats ingressats, ara n'hi ha 259. D'aquests, 45 són a l'UCI. Cal dir que les unitats de cures intensives destinades a malalts crítics pel virus estan en risc mitjà, amb el 13,2% d'ocupació.

L'hospital amb més pressió és el Mateu Orfila de Menorca. De fet, el Servei de Salut va decidir dilluns traslladar un pacient crític a una UCI de Can Misses, a Eivissa, a causa de la pressió sanitària que pateix el centre menorquí. L'home, de 54 anys, ja no està contagiat, però la seva situació és conseqüència de les seqüeles del covid-19, segons han afirmat fonts de l'hospital públic eivissenc. L'hospital encara podria obrir una UCI més, però es va decidir fer el trasllat per tal de poder preservar al màxim l'activitat quirúrgica ordinària.

Vacunació infantil

Els infants illencs comencen a vacunar-se contra el coronavirus avui horabaixa. Els primers a rebre el vaccí són els menors d'entre 9 i 11 anys i aquells que són vulnerables davant el virus perquè pateixen malalties molt greus. A Mallorca, la campanya de vacunació es desenvolupa als punts covid-19 exprés de Son Dureta, Inca i Manacor, mentre que a Menorca i les Pitiüses es du a terme als centres de salut. En el cas dels infants malalts, s'immunitzaran fonamentalment als hospitals.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears
stats