Societat 13/11/2019

La Comandància General de Balears edita un còmic per explicar als infants què és un militar

L'autor del text, el coronel Antonio Ortiz Fernández, ha dit que l'objectiu és que arribi al màxim d'escoles i centres culturals possibles

E. Navarro
2 min
La Comandància General de Balears edita un còmic per explicar als nins què és un militar

Palma'Què és un militar?' és el títol del còmic infantil que la Comandància General de Balears ha editat per explicar als infants la seva tasca. Una nina palmesana de vuit anys és la protagonista de la història. Es diu Carmen i, mentre passeja amb la seva família per davant de la Catedral, observa que s'obren les portes del palau de l'Almudaina i apareix un al·lot amb uniforme de militar. La nina demana al seu pare "qui és aquell jove que vesteix un uniforme de color verd?" i el pare li respon que és un militar. Llavors és quan Carmen li pregunta què és el que fan els militars i el pare la convida a esbrinar-ho junts.

Aquest és el punt de partida d'un llibre il·lustrat -en castellà- escrit pel tinent coronel Antonio Ortiz Fernández i la capitana Nuria García Sevillano, i il·lustrat per Pilar Ribas Maura. A partir d'una passejada per l'Almudaina, dos militars -un home i una dona- li ensenyen les seves funcions i dia a dia. El còmic parteix citant l'article 8 de la Constitució espanyola, que fa referència a les forces armades, ja que, com ha explicat el coronel Ortiz en la presentació de l'obra, "justifica la nostra existència i és la norma que permet la convivència i el que tenim avui a Espanya".

En l'obra, diuen a Carmen que és "molt important que reconeguis bé els símbols amb els quals ens identifiquem tots els espanyols: la bandera, l'escut i l'himne". "La bandera espanyola ens representa a tots, simbolitza la nostra història, els nostres drets i llibertats", explica el còmic infantil. Respecte de l'escut, diu que "resumeix la història del nostre país", ja que "hi apareixen els diferents regnats medievals que es varen unir a través dels enllaços matrimonials dels seus reis per construir la gran nació en què vivim".

La Comandància General de Balears edita un còmic per explicar als nins què és un militar

"Era molt important donar a conèixer la nostra vida civil, com a persones normals, perquè molta gent es pensa que només feim vida militar i no és així", ha expressat el coronel, que ha englobat aquest projecte en el marc de les accions que està duent a terme darrerament la Comandància General per obrir-se a la societat i donar-se a conèixer, ja que "tenim una idea caduca de l'exèrcit de terra", ha assegurat.

La il·lustradora, Pilar Ribas, ha explicat que el més complicat ha estat reflectir amb precisió la indumentària i la simbologia, i ha precisat que "he intentat donar molta prioritat a les dones". És per això que en la imatge del gimnàs "la dona és la que aixeca més pes". Per la seva banda, la capità Serrano ha precisat que es tracta d'un llibre dirigit a infants de 8 a 10 anys.

Difusió a les escoles i centres culturals

Ortiz ha explicat que encara no s'ha posat en contacte amb la Conselleria d'Educació per estudiar la viabilitat de portar el còmic als centres escolars públics, però que "s'estudiaran totes les vies" possibles per fer arribar l'obra no només a escoles, sinó també a biblioteques i altres centres culturals". En aquest sentit, ha avançat que es posarà en contacte amb els responsables de Cultura de les diferents institucions de les Balears.

stats