Societat 18/05/2021

De coberts a joies: Menorca, una inspiració per al reciclatge

La dificultat de trobar coberts en temps de pandèmia ha estat un inconvenient per la seva feina

Iván Martín
2 min
Els coberts són la base de les creacions de Blanca Alcañiz.

CiutadellaUna coberteria de matèria primera, Menorca com a teló de fons inspirador i una minuciosa elaboració són les claus del projecte www.cucharatenedor.com, una idea de l'aragonesa Blanca Alcañiz i que aquests dies celebra la importància del reciclatge com a forma de vida. Nascuda curiosament a Alcañiz (Terol, Aragó), va estudiar Art i Disseny a Barcelona. L'estiu que va conèixer Menorca la va seduir i ha establert la seva base d'operacions a Ciutadella. A les conegudes com a tres erres (Recuperar, Reciclar i Reutilitzar), Alcañiz n'apunta una quarta: Revolucionar.

"El món està canviant constantment i és necessari que les persones i els projectes intentin crear consciència en els altres, perquè el consum que feim ja és un acte revolucionari que afecta tota la cadena", explica l'artista. L'essència és recuperar coberts antics de plata, alpaca o llautó, i modificar la seva funcionalitat fins a transformar-los en exclusives joies. La idea sorgeix de la seva infantesa: "El meu pare era artesà i un dia va regalar a les tres dones de la casa una polsera i vaig interessar-me per com l'havia creat. Aquella afició s'ha convertit en un projecte. Amb la pandèmia és més complicat obtenir coberteria, tot i que molta gent que coneix la idea m'ofereix els seus coberts a canvi de doblers o un bescanvi".

Alcañiz assegura que el reciclatge "dona per viure" i reivindica el laboriós treball que hi ha al darrere de les creacions: "Faig polseres de coa de balena amb la part còncava d'una cullera, mentre que amb l'altra part poden sortir arracades o un penjoll. En canvi, d'una forqueta surt una pua per a una arracada, anell o penjoll. Intent tallar bastant la peça principal del cobert. Hi ha dissenys que passen absolutament desapercebuts i ningú endevinaria la matèria primera". A més, afegeix: "Els dissenys amb enganxament de pedra són els que tenen un procés d'elaboració més llarg. Trobar el material és difícil, després els escalf per allisar-los i polir-los, per finalment aplicar el disseny creatiu".

Finalment, Blanca Alcañiz considera que Menorca és el lloc propici per a desenvolupar la creativitat personal: "És una illa que inspira molt, especialment per la influència de la naturalesa i la mar. És el lloc perfecte per treballar, ja que a l'estiu acull molts turistes i pots vendre les creacions que han elaborat durant els mesos d'hivern".

stats