Societat 25/06/2022

Les classes de religió islàmica arribaran a una desena d’escoles

La Federació Islàmica assegura que tenen cinc mestres que compleixen els requisits

3 min
Les primeres escoles on s’ha impartit ensenyament de l’Islam han estat els CEIP de ses Salines, la Colònia de Sant Jordi i Lloseta.

PalmaLa Conselleria d’Educació preveu que, per al curs que ve, una desena de centres educatius de les Illes Balears ofereixin classes de religió islàmica com a assignatura optativa. Així, s’ampliarà el pla pilot que el departament de Martí March ha iniciat aquest curs, quan, per primera vegada, s’ha ofert aquesta matèria al CEIP Ses Salines, el CEIP Colònia de Sant Jordi i el CEIP Es Puig de Lloseta.

“És un dret que tenen les persones de la comunitat islàmica, però ho volem fer de manera progressiva”, explica el director general d’Ordenació, Planificació i Centres, Antoni Morante. Assegura que aquest primer curs “ha anat molt bé” i no hi ha hagut cap incident destacable. El director general remarca que la introducció d’aquesta assignatura respon a una demanda de la comunitat musulmana i estan complint amb la legalitat, que empara el dret d’aquestes persones a rebre l’ensenyament de la religió islàmica.

Precisament, el conveni de col·laboració que varen firmar la Comissió Islàmica d’Espanya i la Conselleria el 2019 ja establia el compromís d’oferir religió islàmica en deu centres sostinguts amb fons públics. Finalment, el pla es va acabar ajornant fins al 2021 a causa de la pandèmia. Aquest document estableix que, “d’acord amb les possibilitats pressupostàries”, cada any s’anirà augmentant el nombre de centres docents fins a cobrir la demanda”.

Aquest primer any, al voltant del 17% dels alumnes musulmans que volen cursar religió islàmica ho ha pogut fer. La Conselleria d’Educació va rebre devers 900 sol·licituds, mentre que es varen oferir devers 150 places, segons va informar Morante quan es va fer pública l’oferta, a principi de curs.

Una de les raons principals per les quals es fa de manera progressiva és per evitar que hi hagi un “efecte crida” d’aquells centres que imparteixin la matèria, es desequilibri l’escolarització i es pugui acabar generant una guetització. És per aquest motiu també que Educació va escollir, per començar, municipis amb una alta taxa de població musulmana, però no tan gran com perquè es poguessin alterar els processos d’inscripció.

Més de 10.000 estudiants

A les Balears hi ha prop de 10.400 alumnes musulmans, segons el darrer Estudi Demogràfic de la Població Musulmana a Espanya, publicat per l’Observatori Andalusí enguany. A escala estatal estimen que són 300.000 estudiants i, actualment, hi ha 85 professors que impateixen l’assignatura, dos dels quals a les Illes. “Tenim professores suficients, ja hem enviat la llista amb les cinc professores que farien falta”, diu Mahfouz Ahmafouz, president de la Federació Islàmica a l’Arxipèlag. Es tracta de mestres que ja estan fent feina en centres educatius illencs i que ara assumirien les classes de religió islàmica. Ahmafouz coincideix amb Morante i valora positivament el curs: “Ha anat molt bé, amb els veïns, amb les escoles i amb els alumnes”. Quant a l’ampliació de l’oferta, prefereix encara no fer-ne cap valoració perquè no hi ha una publicació oficial. “Ens hem reunit, però no tenim encara publicada la llista oficial”, exposa.

Cal recordar que l’article 27 de la Constitució estableix que els poders públics “han de garantir el dret dels pares que els seus fills rebin formació religiosa i moral d’acord amb les seves pròpies conviccions”.

A més, l’alumnat que ho vulgui té dret a l’ensenyament de la religió islàmica a totes les comunitats autònomes per la llei del 1992 que va aprovar l’Acord de Cooperació de l’Estat amb la Comissió Islàmica d’Espanya. Aquesta “garanteix als alumnes musulmans” que ho sol·licitin “el dret a rebre ensenyament de la religió islàmica en centres públics i privats concertats”. La norma també estableix que és la Comissió Islàmica la que ha de proposar els professors, com està succeint actualment. Com ocorre amb la religió catòlica, aquests han de complir els mateixos requisits que la resta de docents per poder donar classes: tenir la formació universitària requerida i el nivell de català acreditat.

stats