Festes de Sant Joan
Societat 25/06/2022

Ciutadella reviu les festes de Sant Joan

L’accident entre un cavaller i una dona en els entrenaments del Pla entela la valoració positiva en matèria de seguretat

Ivan Martín
4 min
Milers de persones juntes per rebre els cavalls.

CiutadellaCiutadella ha viscut tres anys més tard unes festes de Sant Joan inoblidables. Les pors i les incerteses dels dos anys de pandèmia que havien causat la cancel·lació de les festes patronals de la capital de Ponent s’han transformat en un autèntic esclat d’alegria i emocions. L’ambient que es palpava en els carrers de Ciutadella hores abans del Primer Toc ja presagiava que les d’aquest any no eren unes festes normals.

El ciutadellenc José Román fa més de vint anys que cada 23 de juny es dirigeix a la plaça del Born el matí per reservar cadira i veure l’entrada a les 18 hores del Caixer Senyor i Sa Capellana: “Ens anem alternant amb altres membres de la família perquè no ens volem perdre detall”. I afegeix: “Crec que no ha vingut més gent que altres anys, però sí amb més ganes de festa”. En Samuel i el seu fill Jordi passegen pel centre de la ciutat, són les primeres festes que viurà el més petit i hi ha nervis: “Anirem darrera els cavalls, ho seguirem tot, però amb molta tranquil·litat”. I què seria Sant Joan sense els milers de joves que arriben a l’illa procedents de Barcelona i Mallorca? Sandra i un grup d’11 amics i amigues viuran les seves primeres festes a Ciutadella: “Som majors d’edat, podem anar soles i tenim certa autonomia econòmica. Ens quedem quatre dies i aquí coincidirem amb molts més companys de Mallorca”. 

El primer dels actes que més dificultats presentaven era el Primer Toc a casa del Caixer Senyor, Borja Saura. El flabioler de Sant Joan, Sebastià Salort, accedí sense problemes als 90 metres fins a l’arribada a la porta de la casa senyorial, pujà les escales i entonà les notes. L’esclat de festes era un fet i fou seguit per 1.500 persones que una hora abans de l’acte ja omplien el recinte que la Policia Local havia habilitat. En aquest punt, l’incident més destacat van ser les lesions a un braç d’un policia local de Palma de 35 anys que s’havia traslladat a Ciutadella per reforçar el dispositiu de seguretat. L’agent fou aixafat contra una paret en un filtre de seguretat.

Una vegada demanat el permís per iniciar el Replec de Cavallers, el Sant Joan va començar a recórrer els principals carrers del nucli antic per entrar puntualment a les 18 hores a la plaça del Born a galop. Una de les anècdotes de les festes va ser la substitució de Sa Capellana titular, Antoni Fullana, per la suplent, Joan Camps, després de donar positiu hores abans per la covid-19. El Caragol del Born va arribar a reunir 26.077 persones a la plaça, una xifra que no ha superat l’aforament màxim crític marcat pel Pla Director de Seguretat, situat en 27.540 persones. L’únic ensurt va ser un fort cop al cap d’un home de 40 anys i que va rebre l’alta mèdica el mateix dia. 

El Caragol del Born deixà un dels moments de la festa més íntims i polits per als cavallers, l’oració a Sant Joan de Missa. Mentrestant, milers de persones seguien amb la festa a la contramurada a Ses Avellanes, així com Santa Clara i ses Voltes. En aquest sentit, la Creu Roja notificà diverses incidències, però totes lleus i les habituals per Sant Joan, és a dir, traumatismes, etílics, contusions, fractures i ferides.

Greu accident i èxtasi al Pla

El 24 de juny és el dia dels Jocs del Pla a Ciutadella. Els últims anys abans de la pandèmia els entrenaments pel matí al Pla havien sumat adeptes fins a convertir-se en un entrenament també pel que fa al compliment del protocol de seguretat. Un accident entre un cavaller, de 27 anys, que galopava amb el seu cavall, i una dona, de 39 anys, va acabar amb aquesta traslladada a l’hospital universitari Son Espases amb una hemorràgia cerebral i amb pronòstic reservat. Per la seva part, el cavaller ha ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de la Clínica Juaneda de Ciutadella amb una fractura del colze dret, una contusió pulmonar sense compromís respiratori i una lesió cervical. Entre el Caragol de Santa Clara i els entrenaments dels Jocs del Pla del matí, la Creu Roja va atendre un total de 19 persones.

Entre els entrenaments del matí i els Jocs de l’horabaixa va haver-hi lloc per als caragols de Santa Clara i ses Voltes. I a les 14.30 hores, el Caixer Capellà, Antoni Fullana, presidí la Missa de Caixers, tot i donar positiu en covid-19. Aquest acte és una de les celebracions religioses més importants i té com a escenari la catedral de Ciutadella. Fullana presidí la missa amb mascareta i respectant la distància de seguretat.

Els Jocs del Pla van començar a les 21.55 hores, després d’un retard considerable i lleus incidents en els caragols del Pla. Al tancament d’aquesta edició s’havien fet catorze carreres del primer joc medieval de l’Ensortilla i amb només dos encerts. La banda de música de Ciutadella interpretà els temes Ay, Jalisco no te rajes i Sweet Caroline per acompanyar l’èxit dels cavallers.

Es Pla de Sant Joan presentà una imatge immillorable amb 23.220 espectadors. Una vegada finalitzat aquest primer joc es va donar pas a Ses Carotes i el joc de córrer abraçats. Per cert, la regidora d’Igualtat a l’Ajuntament de Ciutadella, Carla Gener, no va prendre part en els actes oficials de les festes per mostrar el seu rebuig a la no participació de les dones a Sant Joan. La seva absència al balcó de Dalt la Sala i a la tarima del Pla és un gest pioner i que posa de manifest la reivindicació.

stats