SANITAT
Societat 02/11/2018

La pressió ciutadana fa que Cas Serres continuï sent un hospital

El Parlament aprova la modificació del Decret que regula el procediment d’autorització sanitària

Inma Saranova
3 min
La pressió ciutadana fa que Can Serres continuï sent un hospital

EivissaEl Parlament balear ha aprovat per unanimitat aquesta setmana la proposició de llei promoguda per Podem que garanteix la continuïtat de la condició d’hospital de la residència eivissenca de Cas Serres; una victòria per a les treballadores i els treballadors del centre i per als seus usuaris. La mobilització del personal i dels pacients ha estat la responsable que el Parlament hagi aprovat modificar el Decret 100/2010 que regula el procediment d’autorització sanitària d’establiments sanitaris, així com el registre de centres a les Illes Balears. El canvi ha inclòs una excepció específica per a Cas Serres, únic centre de l’illa d’Eivissa que presta el servei hospitalari de mitjana i llarga estada.

L’anunci que el Consell feu l’abril en què assegurava que l’Hospital Residència de Cas Serres havia començat un procés de transició per convertir-se en una residència sociosanitària, en compliment del Decret 100/2010, posà en peu de guerra tant la plantilla de Cas Serres com els seus usuaris. El Consell va assegurar que Cas Serres continuaria mantenint tots els seus serveis sanitaris, malgrat que la nova legislació establia que les places hospitalàries i residencials havien d’estar físicament separades, que els serveis també havien de segregar-se i que el personal havia de ser diferent en cada àmbit (hospitalari i residencial). Segons la màxima institució insular, adaptar l’edifici de Cas Serres a aquesta exigència “suposaria una obra de reestructuració completa de l’edifici, a més de la pèrdua de llits i places residencials”, motiu pel qual s’havia optat per convertir-lo en “una residència sociosanitària”, però es garantiria que les places hospitalàries es mantindrien.

Creació d’una comissió

Malgrat que el Consell d’Eivissa insistia que s’assegurarien tots els serveis sanitaris i que la modificació no comportaria la pèrdua de cap lloc de feina, la plantilla de Cas Serres va obrir una comissió amb membres del personal i amb familiars de pacients i no va trigar a anunciar mobilitzacions. Varen ser els primers a advertir que el Consell Insular no havia sol·licitat correctament, en el termini i la forma escaient, la llicència per a la renovació com a hospital. Els treballadors consideraven que la reconversió anunciada per la màxima institució insular obria les portes a “l’externalització de serveis, la privatització del centre, la reducció de la plantilla i la substitució de personal sanitari qualificat per un altre menys format i més barat” i que això duria un descens de la qualitat assistencial.

Davant el malestar dels usuaris i els empleats de Cas Serres, el Consell d’Eivissa va justificar que la reconversió era obligatòria per llei, però els treballadors de l’Hospital Residència Cas Serres no es varen donar per vençuts i no solament varen continuar amb les concentracions i es constituïren en la plataforma “Salvem l’Hospital Residència assistida Cas Serres”, sinó que fins i tot plantejaren obrir la via judicial després que la consellera balear de Salut, Patricia Gómez, asseguràs que no faria marxa enrere en la retirada de l’acreditació d’hospital.

Les acusacions creuades entre partits varen fer que els treballadors els acusassin d’utilitzar-los políticament. A més, el futur de Cas Serres va obrir un enfrontament manifest entre el Consell d’Eivissa i el Govern balear. El president insular, Vicent Torres, va anunciar després d’una reunió amb els representants dels treballadors i dels familiars, que presentaria d’un recurs contra la resolució de la Conselleria balear de Salut, que retirava l’acreditació d’hospital. El recurs reclamava que s’anul·làs i que es deixàs sense efecte la resolució de la Conselleria amb l’objectiu que “el Govern procedeixi a donar suport al Consell Insular d’Eivissa per complir els requeriments que demana la Conselleria de Salut, amb vista al manteniment de l’Hospital Residència Assistida com a centre hospitalari de geriatria i/o de llarga estada”.

Inici dels tràmits

El maig el Govern i el Consell començaren els tràmits per autoritzar la residència de Cas Serres com a hospital sociosanitari i per ampliar la cartera de serveis de l’àrea residencial per tal de millorar la qualitat assistencial. Un mes més tard, el ple del Parlament donava el primer pas amb l’aprovació, per unanimitat, de la presa en consideració de la proposició de llei presentada per Podem amb la incorporació d’una excepció a la normativa sanitària.

Finalment, la proposició de llei presentada pel grup parlamentari Podem es va aprovar per unanimitat en ponència a principi del mes d’octubre i després es va tramitar a la Comissió de Salut del Parlament balear, el darrer pas abans que es presentàs a la mesa del Parlament, on s’ha aprovat definitivament gràcies a la pressió i al compromís de la societat eivissenca amb la sanitat de qualitat a la illa.

Ara, tot i la garantia de continuïtat de l’hospital residència, Cas Serres té nous fronts oberts, com la situació del personal del centre, les deficiències en les instal·lacions i l’absència de direcció.

stats