Violència sexual

Una cinquantena de personalitats franceses defensen Gérard Depardieu i diuen que pateix un "linxament"

Carla Bruni, Jacques Weber i Nathalie Baye, entre les firmants d'un text que lloa les contribucions artístiques de l'actor

2 min
Gerard Depardieu va presentar ahir a la Berlinale  la seva nova pel·lícula, Saint Amour.

Barcelona"No podem continuar en silenci davant el linxament que pateix [Gérard Depardieu], davant l'allau d'odi que li ha caigut, sense matisos". És un fragment d'una carta pública firmada per 56 personalitats franceses i publicada aquest dilluns pel diari Le Figaro. El text és tota una defensa de Depardieu davant les crítiques que ha rebut des que va ser denunciat per diversos delictes sexuals, fa un parell d'anys. L'última denúncia va arribar tot just la setmana passada, quan una periodista espanyola va acusar l'actor francès d'haver-la agredit sexualment el 1995, quan ella tenia 23 anys i ell 47.

A la carta, els signants diuen que no obvien les acusacions contra l'actor, però que les deixen en mans dels tribunals: "No volem entrar en aquest debat, deixem al poder judicial fer la seva feina. Gérard Depardieu és, probablement, un dels actors més grans. Una de les últimes icones sagrades del cinema". Entre els defensors de l'actor hi ha les actrius Nathalie Baye, Charlotte Rampling i Carole Bouquet –una de les exparelles de Depardieu–, els actors Jacques Weber i Pierre Richard, el tenor Roberto Alagna i la cantant i ex primera dama francesa Carla Bruni. "Quan es va contra Depardieu d'aquesta manera, s'està atacant l'art. A través de la seva genialitat, Depardieu ha participat en la influència artística del país. Ha contribuït a la història de l'art en la seva forma més elevada. França li està molt en deute per tot això", subratlla el text.

Les reaccions a un documental polèmic

La carta ha arribat poc després que el president de França, Emmanuel Macron, defensés Depardieu i condemnés la "cacera" que, segons va dir, hi ha contra l'intèrpret. Ho va fer a la cadena pública francesa France 5, en unes declaracions en què també va criticar el feminisme i poc després de l'emissió d'un documental al canal France 2 sobre els comportaments de l'intèrpret. La peça mostrava Depardieu fent comentaris sexuals i sexistes durant un viatge a Corea del Nord el 2018 i sexualitzant una nena de 10 anys que muntava un poni.

En l'últim any, més d'una desena de dones han acusat Depardieu de tocaments, d'assetjament, d'agredir-les sexualment i de fer comentaris sexuals inapropiats en espais laborals. El març del 2022, l'actor va ser imputat per violació i agressió sexual a l'actriu Charlotte Arnould. L'actor, de 74 anys, sempre ha negat les acusacions.

stats