Societat 14/04/2023

Una cinquantena de fisioterapeutes protesten davant l'IB-Salut contra l'intrusisme laboral

Els concentrats també han reclamat que s'augmenti el nombre de professionals de l'especialitat que treballen a la sanitat pública

ARA Balears
2 min
Els fisioterapeutes que s'han concentrat devant de l'IB-Salut.

PalmaUna cinquantena de fisioterapeutes han protestat avquest divendres davant l'IB-Salut contra el pla de prescripció d'exercici físic als centres de salut, que compta amb la intervenció de professionals que no són sanitaris. Els concentrats han considerat que aquesta situació "fomenta l'intrusisme laboral a la sanitat pública". La vicedegana del Col·legi Oficial de Fisioterapeutes de les Balears, Natalia Pérez, ha considerat que "els llicenciats en Activitat Física estan capacitats per encarregar-se de la fase de readaptació a escala esportiva, però hi ha una fase de recuperació en la qual sí que hi hauríem de ser els fisioterapeutes".

Pérez també ha criticat que l'organisme que representa ha conegut a través de la premsa que les institucions havien proposat un pla pilot per a Atenció Primària que es basa en l'exercici terapèutic per incentivar el moviment. "En aquest programa es passa per alt la figura dels fisioterapeutes, que són els qui estan capacitats per fer patologia amb exercici", ha dit Pérez.

En aquest sentit, la vicedegana ha exposat que "si hi ha un pacient amb un problema metabòlic, oncològic o a escala musculoesquelètica, es necessita un pas entremig que és la fisioteràpia, i no se'ns ha tingut en compte als professionals, que som els que hem de fer aquestes intervencions. És un tema de treball en equip". Per exemple, "si una persona pateix un atac de cor, no pot començar a fer activitat física directament, es necessita un fisioterapeuta especialista en l'àrea cardiovascular que li expliqui com i de quina manera procedir".

Per la seva part, Jorge Tera, secretari general autonòmic del Sindicat d'Infermeria (SATSE), ha denunciat que les plantilles de fisioterapeutes de la sanitat pública "són ridícules". És per aquesta raó que ha remarcat el fet que "incrementar les plantilles també augmentaria els beneficis pels usuaris, que es veuen obligats a pagar consultes privades per falta de professionals a la sanitat pública".

stats