Societat 10/12/2020

Medi Ambient fa una passa més en contra de la cimentera de Son Güells

El comitè tècnic de la comissió balear ratifica l'informe de l'organime que en rebutja la construcció i el ple de la setmana que ve previsiblement hi votarà en contra

Ara Balears
3 min
Protestes dels veïns contra la cimentadora de Son Güells davant de l'Ajuntament de Palma

PalmaEl comitè tècnic de la Comissió Balear de Medi Ambient ha ratificat per unanimitat aquest dijous l'informe fet per l'organisme que rebutja la construcció de la cimentera de Son Güells, a Palma. El promotor, que podia assistir a la reunió per defensar l'obra, no hi ha anat, segons ha pogut saber l'ARA Balears. La decisió suposa una passa més perquè Cort pugui denegar la llicència al projecte de la cimentera, però ho haurà de votar definitivament el ple de la setmana que ve.

L'informe ratificat pel comitè tècnic assenyala que es tracta d'una activitat "molesta, nociva i insalubre" i també indica que és "potencialment contaminant". A més, el document destaca que, malgrat que la població actual en aquesta zona de Palma és de 841 habitants, la revisió del Pla General de Ciutat preveu que superi les 3.900 persones.

El document ratificat lamenta que l'estudi d'impacte ambiental no va valorar els efectes de la cimentera en un entorn que "no és pròpiament industrial, sinó que hi predominen els habitatges". "En aquest aspecte, es troba a faltar una avaluació més completa dels efectes de la contaminació acústica i atmosfèrica (...) sobre la salut i la població", diu. També assenyala que la planificació urbana d'aquesta zona pateix una "manca de coherència" que ha provocat que "hi conflueixin usos incompatibles", com el residencial i els equipaments esportius i sanitaris amb l'industrial.

A més, es destaca que hi ha "una població sensible considerable", amb referència a la residència i el centre de dia de Son Güells per a persones amb malalties neurodegeneratives i discapacitats, que estarien a només 75 metres de la cimentera, en cas que es construís. Quant a la qualitat de l'aire, l'informe tècnic subratlla les emissions que produirà la planta de formigó, tant per la seva activitat com per l'increment de la circulació de camions i maquinària a la zona.

El fet que la parcel·la del projecte estigui en una zona contigua al torrent de Santa Bàrbara és un altre dels factors que juguen en contra de la cimentera en aquest informe desfavorable, que també menciona totes les al·legacions que s'han rebut perquè no es dugui a terme, les quals "posen de manifest la poca acceptació social" que té.

La cimentera sempre ha generat l'oposició dels veïns de Son Güells, que varen deixar palès el seu malestar amb una manifestació a les portes de l'Ajuntament de Palma. Gràcies a la protesta, el ple de Cort va aprovar una moció a final de gener perquè l'equip de govern demanàs els informes necessaris per avaluar l'impacte del projecte, encara que la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, va recordar que va ser el PP qui va permetre que el solar on es vol fer la cimentera fos industrial, entre el 2004 i el 2006.

La Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma va suspendre a l'octubre la concessió de llicències d'obra a la zona de Son Güells durant un any, encara que aquesta decisió no va afectar el projecte de la cimentera. Malgrat això, Truyol va assegurar que el nou Pla General de Palma eliminarà els usos industrials. Ara, i una vegada que l'informe de la Comissió Balear de Medi Ambient acabi el seu recorregut –és qüestió de dues setmanes–, Cort podrà tirar enrere la llicència d'aquest projecte.

stats