Societat 21/09/2023

Els centres educatius de les Balears tenen 167 places sense cobrir

La majoria es concentren a les Pitiüses, on els problemes per trobar un habitatge a preu adequat dissuadeixen d'anar-hi a molts docents

ARA Balears
2 min
Una aula d’una escola a Mallorca.

PalmaAls centres educatius de les Balears encara queden per cobrir 167 places de docents, enfront de les 238 que el conseller d'Educació, Antoni Vera, va anunciar que hi havia el primer dia de curs. Per entendre aquestes xifres, facilitades per la Conselleria d'Educació, cal tenir present que l'increment respecte de les 111 places lliures prèvies es deu a les noves baixes registrades en els darrers dies, i que aquest divendres sortiran al procediment d'adjudicació ordinari. En total, en el tercer procediment extraordinari s'han adjudicat 50 places. Per tant, a Mallorca en queden 87 de lliures; a Menorca, 26; a Eivissa, 41, i a Formentera, 13.

Les places de difícil cobertura corresponen a Informàtica, Llengua Catalana, Instal·lacions Electròniques, Sistemes i Aplicacions Informàtiques i Orientació Educativa, així com a matèries comunes com Matemàtiques, Anglès o Física i Química.

Problemes per trobar habitatge

Les dificultats per cobrir les places, a les Balears, tenen diverses causes. En primer lloc, el fet que, en ser illes, molts professionals no es volen desplaçar, a causa dels costos que suposa, tant econòmics com familiars. Precisament, l'ARA Balears va reflectir la realitat amb què es troben molts docents desplaçats a l'illa, on els problemes d'habitatge són tals que es veuen obligats a viure a hotels, o fins i tot al cotxe. En aquest sentit, en diverses ocasions el conseller d'Educació i Formació Professional ha anunciat que s'estudia la creació d'un complement econòmic, especialment ideat per donar resposta a la manca d'interessats en ser destinats a les Illes Pitiüses, a causa dels problemes d'habitatge que hi ha allà.

Per altra banda, actualment ja s'està començant a jubilar la generació de docents boomers, sense que, en alguns casos, hi hagi relleu professional entre les noves fornades de docents.Lluís Segura, de l'STEI, explica que, per enfront la situació de places buides, "s'ha d'autoritzar als especialistes i flexibilitzar els requisits, encara que sigui per un any". "Per exemple, permetre que una persona que sigui graduada en filologia hispànica i tingui el C2 de català, pugui impartir classes de català.

Per altra banda, posa sobre la taula un problema: la falta de consideració social cap als docents. "De cada vegada falten més docents, i té a veure amb el model econòmic, que fa que la gent es decanti per activitats turístiques", assenyala. "Queden places buides, perquè els docents presents i potencials que hi ha a les Balears no basten per cobrir les necessitats de professionals", afegeix. Un altre problema, continua Segura, "és que la UIB ofereix poques places en el Màster de Formació, i sense ell, els aspirants no poden entrar a la llista d'interins".

stats