Societat 23/06/2021

Centenars de joves protagonitzen una macrobotellada a Ciutadella

Els restauradors demanen responsabilitats

Iván Martín
3 min

CiutadellaEl temor de trobar-se amb un escenari de festa desbordada i botellades a Menorca per les festes de Sant Joan, malgrat la situació de pandèmia, s'ha materialitzat aquesta matinada. El Pla de Sant Joan de Ciutadella s'ha convertit en l'escenari d'una macrobotellada a l'aire lliure, a la jornada prèvia a les festes, que per segon any consecutiu estan suspeses oficialment a causa de la crisi sanitària del covid-19.

En aquesta zona es concentren la majoria de bars musicals de Ciutadella. Tot i això, la festa i les aglomeracions s'han produït a l'exterior d'aquests locals. La indignació que ha despertat la botellada és total entre els empresaris del sector de la restauració, que reclamen responsabilitats després que aquest mateix dilluns demanassin que hi hagués "mà dura" contra les botellades i que es posàs més vigilància policial.

Així, el president de l'associació de restauradors, José Bosch, ha carregat contra l'Ajuntament de Ciutadella, la Delegació del Govern i Ports de les Illes Balears: "Era d'esperar, però el que ens ha sorprès és la manca de resposta, de mesures preparades o un mínim de control policial dissuasiu. Són unes imatges indignants i ens demanam què ha fet tot aquest temps la Junta de Seguretat de Sant Joan". A més, Bosch ha recordat els esforços del sector durant la pandèmia per a mantenir els seus negocis: "És injust i fa molt de mal, perquè no és admissible que en els jardins d'un hotel que està tancat a conseqüència del covid-19 hi hagi desenes de joves dormint i sense que la policia intervingui".

De la mateixa manera, el gerent de l'associació de comerciants Ciutadella Antiga, Macià Coll, ha reconegut la preocupació existent en el municipi i adverteix que les botellades poden derivar en un greu problema de salubritat: "Els participants d'aquestes concentracions orinen i defequen a la via pública i hem demanat la instal·lació de lavabos".

Per la seva part, el portaveu del PP, Toni Juaneda, ha assegurat que es compleixen les pitjors previsions que tenien. "La gent està indignada. Tenim un sentiment de tristor per no poder celebrar les festes i resulta que arriben milers de joves, que sembla que no estimen la revetla, a fer una macrobotellada". En aquest sentit, el portaveu també ha reclamat que s'assumeixin responsabilitats i que es posi ordre. "Exigim que l'Ajuntament hi posi remei perquè si no ho podrem lamentar".

Cal recordar que l'Ajuntament de Ciutadella va decidir incrementar un 30% els efectius de la Policia Local per a la setmana de Sant Joan. Aquest reforç se suma als 25 agents de la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR) de la Policia Nacional que s'han desplaçat de Mallorca per unir-se al dispositiu de les forces i cossos de seguretat de l’Estat a l’illa. En el cas concret dels UPR són nou agents més que els destinats l’any passat.

Augmenta el control policial al primer toc de flabiol

La Policia Local de Ciutadella ha intensificat el dispositiu de control preparat per al primer toc de flabiol després de les aglomeracions d'aquesta matinada. Amb l'augment del nombre d'agents i el dispositiu desplegat pel cos policial, s'ha aconseguit evitar les grans aglomeracions que es varen registrar també l'any passat per viure en primera persona l'acte.

El primer toc de flabiol a Ciutadella.

La pluja i la inestabilitat meteorològica també han contribuït al fet que molts de ciutadellencs decidissin no acudir al primer toc de flabiol de les festes de Sant Joan 2021. Desenes de persones s'han reunit per celebrar junts l'inici de la festa, però amb un ambient més emotiu que festiu.

stats