Universitats

Renuncia el vicerector de la UB, esquitxat per uns presumptes missatges sexuals a una alumna

Més de 100 professors havien enviat una carta al rector de la universitat en què demanaven el seu cessament i l'obertura d'una investigació independent

3 min
Cartell de la Universitat de Barcelona (UB)

BarcelonaEl cas dels presumptes missatges sexuals que el fins ara vicerector de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Matas, hauria enviat a una alumna ha acabat amb la renúncia del principal implicat. En un comunicat oficial la UB ha anunciat que, "davant la necessitat de preservar la institució", Matas ha presentat la renúncia a les seves responsabilitats de gestió "per tal de poder endegar sense limitacions institucionals les accions legals que creu oportunes per defensar la seva honorabilitat". La decisió del fins ara vicerector ha arribat després que aquest dilluns Eldiario.es destapés un episodi en què Matas hauria anat darrere una alumna a qui havia de tutoritzar el treball final de grau i li hauria arribat a enviar missatges pujats de to. Els fets van passar entre el 2016 i el 2017 i en aquell moment l'estudiant va denunciar la situació a la Unitat d'Igualtat de la UB, que va tancar el cas únicament amb una reprimenda verbal contra el catedràtic.

Després que aquesta setmana es fessin públics els fets, 200 estudiants i professors es van manifestar davant el despatx del rector Joan Guàrdia per denunciar que la universitat estaria "encobrint el cas". A més, aquest mateix dimecres al matí més d'un centenar de professors de la UB han fet arribar una carta al rector en què exigien el cessament de Matas i demanaven que s’obri una investigació independent sobre els fets.

Més enllà de la renúncia del vicerector, al comunicat fet públic aquesta tarda la UB defensa que la universitat "no farà cap pas enrere en la defensa de la protecció de les persones en aquesta matèria, ni tolerarà cap conducta que impliqui cap mena d'assetjament", però, a la vegada, insisteix que els fets "van tenir lloc fa alguns anys i varen ser objecte d'anàlisi i informe d'acord amb el protocol existent en aquell moment". Per aquest motiu des de la institució pública descarten obrir una nova investigació per aclarir els fets –una acció que havien reclamat tant estudiants com professors–. Al document asseguren que, tot i "ser legítim que amb la mirada actual es puguin fer valoracions sobre aquesta qüestió", no es pot "assumir com a cert que els treballs d'aquells moments sobre els fets donin com a conseqüència una resolució fallida que calgui reobrir". Encara en el mateix sentit, la UB defensa que reobrir el cas "implicaria la desqualificació de les accions fetes i no existeix cap argument per a fer-ho, ans al contrari".

Pel que fa a les protestes dels estudiants, la universitat ha defensat en el mateix comunicat que "rebutja qualsevol manifestació de violència o d'assenyalament públic vers les persones implicades en aquest afer o qualsevol altre" i, per tant, fan "una crida a la prudència i al respecte". El comunicat de la institució tampoc preveu una possible revisió dels procediments d’avaluació de casos d’assetjament, tal com s'havia sol·licitat a la carta que més d'un centenar de professors han fet arribar al rector.

Apartat durant les eleccions

L'any 2020, quan l'actual rector, Joan Guàrdia, es va presentar a les eleccions al rectorat, inicialment va comptar amb Matas en la seva candidatura. La queixa d'alguns grups d'estudiants que coneixien el cas va fer que Guàrdia acabés apartant el catedràtic de les seves llistes. Tot i això, mesos després de guanyar les primeres eleccions (Guàrdia acaba de revalidar el càrrec), Matas va ser reincorporat al seu equip com a vicerector de relacions institucionals, comunicació i política lingüística. Encara ostenta aquest càrrec.

Dimarts fonts de la universitat consultades per l'ARA van insistir en el fet que el cas en qüestió ja es va tancar l'any 2017 i que en aquell moment cap de les dues parts va presentar recurs davant la decisió de la comissió d'igualtat de la UB. Aquest dimecres, de moment, encara no han fet cap declaració sobre la carta que s'ha fet arribar al rectorat.

stats