Societat 27/10/2021

Un centenar d'illencs varen començar tractaments per addicció al joc el 2020

Més del 90% varen ser homes

ARA Balears
2 min
Un local d’apostes esportives a la zona d’Usera a Madrid. / JAVIER BARBANCHO

PalmaUn centenar de persones varen iniciar un tractament a causa de l'addicció al joc durant el 2020 a les Balears, segons ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat. La gran majoria (el 90,6%) varen ser homes, mentre que només el 9,4% varen ser dones. El sexe també fa variar l'edat dels usuaris: ells tenien entre 18 i 5 anys i, en canvi, elles en tenien entre 46 i 55.

El 53,1% dels participants tenia addicció al joc presencial, i el tipus de jocs més usuals entre les persones que iniciaren tractament varen ser màquines d'atzar, escurabutxaques en hoteleria o en sales de joc (30,2%). També els jocs de casino, com la ruleta o el blackjack (25%), i les apostes esportives en directe o en temps real, o en diferit (12,5%).

Aquestes persones han participat d'un programa pilot impulsat pel Pla Nacional sobre Drogues, amb la finalitat de tenir un nou indicador d'inicis de tractament per a addicció i els comportaments d'aquesta població. El programa, en el qual han participat les UCA, Projecte Home, Associació Juguesca, l'hospital de dia d'Eivissa i la consulta de Formentera, es va centrar en la recollida dels inicis del tractament únicament per joc amb doblers en les diferents modalitats i videojocs.

La iniciativa ha permès tenir dades actualitzades de l'any 2020, però s'ha de tenir en compte que aquest any va ser especial a causa de la pandèmia –i els confinaments– i que la tendència que marquen els resultats no són els que haurien estat en un any normal, quan podria haver-hi molts més inicis de tractament.

Precisament per abordar aquesta problemàtica, el Pla d'addiccions i drogodependències de les Illes Balears (PADIB) de la Direcció General de Salut Pública ha organitzat un curs dirigit a professionals que treballen en l'àmbit preventiu, al qual s'han inscrit més de cent cinquanta persones. La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha presentat la formació aquest dimecres juntament amb la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font.

stats