Jornada laboral
Societat 01/11/2023

Uns 340.000 treballadors es beneficiarien de la reducció de jornada a les Balears, segons CCOO

Es tracta de dades extretes d'una anàlisi del Gabinet Econòmic confederal de CCOO a partir de les microdades de l'EPA

ARA Balears
2 min
Treballadors metall

PalmaEl sindicat CCOO ha apuntat que al voltant de 338.000 treballadors es podrien veure beneficiats de la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores, plantejada en l'acord d'investidura entre el PSOE i Sumar. Aquestes dades les ha obtingudes d'una anàlisi del Gabinet Econòmic confederal de CCOO a partir de les microdades de l'EPA del tercer trimestre de 2023, amb les quals han pogut aproximar la xifra de població assalariada que es veuria beneficiada de la reducció de jornada legal màxima a 37,5 hores, segons ha indicat l'organització sindical en un comunicat.

D'aquest estudi s'extreuen els assalariats del sector públic, ja que tenen plantejada la seva pròpia estratègia de reducció de la jornada laboral, amb un horitzó de 35 hores setmanals i on el gran nombre d'empleats tenen pactada la jornada igual o inferior a 37,5 hores. D'aquesta manera, han calculat que el 91% de la població assalariada de les Balears a temps complet del sector privat té pactades jornades superiors a 37,5 hores i es veuria beneficiada per la reducció, la qual cosa suposa un 2,3% més que la mitjana estatal. Per tant, en valors absoluts, representaria al voltant de 338.000 treballadors de les Illes.

Fonts del sindicat valoren la mesura, ja que la reducció de la jornada laboral màxima "afavoreix les persones treballadores que no estan protegides per cap conveni col·lectiu" i, d'aquesta manera, són "més vulnerables", i a més, "tindria un efecte positiu d'arrossegament sobre el conjunt de jornades pactades en els convenis col·lectius". "Malgrat les crítiques que ja s'han fet públiques per part de la patronal, CCOO vol insistir que aquesta mesura millorarà la creació d'ocupació i la productivitat, posaria fi al presencialisme, milloraria la conciliació familiar i és una mesura possible i desitjable", han al·legat.

El sindicat ha criticat que el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, hagi asseverat que la reducció "no s'ajusta a la realitat de les Balears ni del seu mercat de treball" i que hagi afirmat que "ara la prioritat és assegurar la mà d'obra a les Illes". "Cal recordar, en resposta a aquesta afirmació, que el repte de la població treballadora de les Balears és poder tenir unes condicions de treball i de vida dignes", ha replicat CCOO.

CCOO ha defensat que, en un moment en el qual les dades econòmiques són positives i s'ha acabat una temporada turística "més llarga i amb més ocupació", és "necessari" pensar en el benestar de la classe treballadora, que és "qui veritablement crea la riquesa en aquestes illes". Així mateix, han recalcat que el sector més afectat a les Balears per aquesta mesura és "el sector serveis, que veu com s'està acabant la temporada turística".

"Els seus treballadors han sofert exhaustives càrregues de treball durant aquests darrers mesos, fet que suposa un risc per a la seva salut i baixes potencials", han remarcat. Per això, han apuntat que és "important" que la mesura "s'emmarqui necessàriament dins del diàleg social i la negociació col·lectiva", a fi de "tenir en compte les especificitats de cadascun dels sectors productius de la Comunitat Autònoma".

stats