Societat 08/03/2023

CCOO i UGT se sumen a la manifestació del Moviment Feminista de Mallorca

"És el moment d'unir forces", ha reivindicat la secretària d'Igualtat de CCOO de les Balears, Eva Cerdeiriña, mentre que la seva homòloga a UGT, Xisca Garí, diu que "la divisió només resta"

2 min
Manifestació dels sindicats aquest dimecres, a les 12 h, a la plaça de l'Olivar de Palma.

PalmaLes institucions es comencen a posicionar respecte de les dues manifestacions convocades per a avui, 8 de març, Dia internacional de la dona. Preguntats pels mitjans, els dos principals sindicats de les Illes –CCOO i UGT– han afirmat aquest matí que assistiran a la convocatòria de les 19 h, del Moviment Feminista de Mallorca. Durant la seva manifestació particular, aquest dimecres a les 12 h a la plaça de l'Olivar, les dues secretàries d'Igualtat dels sindicats han reivindicat la "unió" de les protestes del 8-M.

"No tenen cabuda dues manifestacions. És el moment d'unir forces", ha animat la secretària de Polítiques Socials i Igualtat de CCOO de les Balears, Eva Cerdeiriña, qui ha citat Simone de Beauvoir: "El feminisme es viu en l'individual i es lluita en el col·lectiu". No obstant això, ha afirmat que entenen "determinades reivindicacions que planteja el col·lectiu trans" i ha insistit que el mateix sindicat ha fet "propostes i protocols d'actuació laboral per a aquests col·lectius".

Per la seva banda, la seva homòloga, la secretària de Polítiques Socials i Igualtat d’UGT, Xisca Garí, ha argumentat que s'han adherit a la manifestació del Moviment Feminista de Mallorca "com cada any". "Vam saber no fa molt que hi havia una altra manifestació convocada per la Coordinadora 8M Transfeminista. Estam a favor de tots els drets de les persones, però cada any ens hem adherit al Moviment Feminista i enguany també", ha exposat. Garí ha opinat que "és una pena que això estigui passant" i que "la divisió no fa més que restar", perquè "cal estar juntes: sumar ens fa més fortes".

Reptes pendents

Sigui com sigui, ambdós sindicats han recordat que les desigualtats de gènere es mantenen en el mercat laboral. "Totes les bretxes dins l'àmbit laboral han pujat, tret de tres: l'atur, la parcialitat i els permisos i excedències", ha explicat Garí. Com a exemple, ha exposat el cas de la bretxa ocupacional, que el 2022 va ser d'un 50,2%, mentre que el 2021 va ser d'un 49%.

En aquest sentit, Cerdeiriña ha recordat que "la taxa de temporalitat en el cas de les dones és del 36%, sis punts més que els homes". Així mateix, es mantenen "desigualtats cròniques, com la parcialitat: de cada 100 contractes parcials, 68 són a dones". Alhora, ha denunciat la sindicalista, les dones continuen concentrant-se "en el sector serveis", un dels més precaritzats.

stats