Ecossitemes
Societat 03/08/2023

'Cavallets de mar balears', un projecte per facilitar la reproducció i supervivència d'aquests animals

Els cavallets de mar "són autèntics indicadors de la salut dels ecosistemes marins", però "en les darreres dècades" la seva població ha disminuït entre un 25% i un 30%

ARA Balears
2 min
Així ho conten!

PalmaLa Fundació Palma Aquarium i Banca March han col·laborat per crear el projecte Cavallets de mar balears, que cerca facilitar la reproducció i supervivència d'aquests animals "tan vulnerables" en un medi artificial controlat i, posteriorment, reintroduir-los al seu hàbitat natural.

Segons han informat les dues entitats aquest dijous en un comunicat, els cavallets de mar "són autèntics indicadors de la salut dels ecosistemes marins", però "en les darreres dècades" la seva població ha disminuït entre un 25% i un 30%. Cal afegir, que per la seva "fragilitat i vulnerabilitat" s'enfronten a diverses amenaces d'origen humà, com la pèrdua i degradació de l'hàbitat, la pesca d'arrossegament, la contaminació i l'alteració dels fons marins.

Per això, en resposta al preocupant declivi de les poblacions de cavallets de mar a la Mediterrània, el març de 2022 va sorgir la iniciativa, amb una duració prevista de dos anys i un finançament del 10% de la comissió de gestió anual del fons sostenible Mediterranean Fund, gestionat per March Asset Management.

El seu principal objectiu és "crear una nova generació de cavallets de mar en edat reproductora per reforçar les poblacions existents i permetre un augment en els seus nombres de manera natural", han explicat. D'aquesta manera, s'ha seleccionat una parella de cavallets de mar comú (Hippocampus Hippocampus) i una altra parella de la mar Mediterrània (Hippocampus Guttulattus).

La directora de la Fundació Palma Aquarium, Debora Morrison, ha indicat que "una vegada s'aconsegueix la reproducció, comença la fase de cria i d'alimentació dels nounats, cosa que representa una etapa crítica i desafiant".

En aquest sentit, "les cries de cavallet de mar tenen aproximadament un centímetre de longitud i a causa de la seva petita mida i pes, requereixen cures especials", ha continuat Morrison. Així mateix, "el disseny i condicionament dels aquaris, incloent-hi aspectes com la temperatura, llum, filtració i circulació de l'aigua, són de vital importància per assegurar l'èxit en aquesta etapa".

Per al correcte desenvolupament de les cries s'ha creat específicament un laboratori de producció de plàncton a les instal·lacions del Palma Aquarium. "Un cop siguin aptes per sobreviure en el seu medi, es reintroduiran per intentar reforçar la població existent o aconseguir una mida de població suficientment gran com per permetre que l'espècie pugui incrementar les seves poblacions naturals".

stats