Societat 30/08/2019

Deshidratació, febre i la gastroenteritis: els símptomes de la salmonel·losi

El cap del servei de Medicina Interna de l'hospital de Son Espases, Javier Murillas, assegura que "alguna cosa no s'ha fet bé" en el cas de la intoxicació en un restaurant de Palma

Ara Balears
2 min
Recreació de la microbiota intestinal, on hi ha el 99% de microorganismes que viuen al cos humà i que són imprescindibles per a moltes funcions vitals.

PalmaEl nombre d'intoxicats per haver consumit menjar en un restaurant oriental al carrer Blanquerna de Palma no ha deixat de créixer des de diumenge. Per ara, el balanç és de 78 intoxicats, 13 dels quals han donat positiu en salmonel·losi, i no es descarta que aquesta xifra augmenti. La gastroenteritis aguda, la febre i la deshidratació són alguns dels símptomes més habituals de la salmonel·losi, però dependran de la persona que la pateixi. Per això, el cap del servei de Medicina Interna de l'hospital de Son Espases, Javier Murillas, ha indicat a l'ARA Balears que "hi ha vegades que no cal fer cap intervenció, però en els casos més greus el més important és hidratar el pacient perquè no hi hagi conseqüències pitjors".

Murillas assegura que "no és habitual que un brot com aquest comenci en un restaurant; per tant, alguna cosa no s'ha fet bé". La salmonel·losi és una malaltia que provoca la salmonel·la, un bacteri que es troba als intestins d'animals com les aus o els rèptils. Es tracta d'una de les malalties de transmissió alimentària més comuna i, segons aquest metge, "es contagia a través d'un aliment que està contaminat o a través de menjar que ha entrat en contacte amb altres prèviament contaminats".

Aquest bacteri se sol atribuir a l'ou, però Murillas afirma que el simple fet de tallar un pollastre cru en una taula i no netejar-la abans de treballar un aliment diferent damunt és suficient per infectar el consumidor. "Fa temps que als restaurants no s'utilitzen ous sinó succedanis, però això no assegura que no hi pugui haver una contaminació". Als restaurants no es pot treballar sense tenir un carnet per manipular els aliments precisament per la facilitat de propagació.

Durant els mesos d'estiu és més habitual que hi hagi aquests tipus de brots. L'internista recorda que "cada any hi ha hagut algun brot" perquè la calor és un factor que promou la multiplicació del bacteri causant de la infecció intestinal. Els símptomes comencen entre 6 i 72 hores després d'haver consumit l'aliment en males condicions i, en el pitjor dels casos, es pot tardar entre set i deu dies a recuperar-se'n.

stats