Societat 20/05/2020

Cauen un 98% les emissions de diòxid de carboni a Eivissa durant el confinament

La reducció es deu principalment a la manca de vols i trànsit a les carreteres, segons l'Observatori de la Sostenibilitat d'IbizaPreservation

Ara Balears
2 min
El port d'Eivissa. / ARA BALEARS

PalmaLes emissions contaminants de diòxid de carboni (CO2) han registrat una dràstica reducció del 98% a Eivissa d'ençà que es va declarar l'estat d'alarma, entre el 15 de març i el 10 de maig, segons les estimacions de l'Observatori de la Sostenibilitat d'IbizaPreservation. L'entitat assenyala en un comunicat que això es deu principalment a la manca de vols i del trànsit a les carreteres de l'illa.

Les dades de qualitat de l'aire recollides a quatre estacions de mesurament de l'illa que formen part del Sistema Caliope demostren una "considerable disminució" de les emissions d'efecte hivernacle exceptuant l'ozó (O3), un gas que és molt dependent de les condicions climàtiques", com indica l'entitat.

Sobre el CO2, l'enginyera ambiental de l'observatori, Maria Moheno, diu que en menys de dos mesos, amb els vols d'arribada i sortida cancel·lats, s'ha deixat d'emetre a l'atmosfera l'equivalent al diòxid de carboni que es generaria per produir 4,7 tones de patates, 1,2 de pa i 100.000 quilos de carn de vaca i la quantitat que emeten 17.000 europeus durant poc més d'un mes.

Pel que fa a la resta de gasos contaminants, tant el diòxid de sofre (SO2) com el diòxid de nitrogen (NO2) han mostrat una important reducció. En el segon cas, va caure un 88,8% el març respecte del mes anterior, segons les dades recollides a l'estació de Can Misses. El mateix ha passat amb el material particulat respirable, que són les emissions que provenen principalment dels vehicles dièsel, que han registrat un descens de fins al 130%.

També s'ha registrat un descens del 61% en les emissions de CO2 derivades del transport marítim entre Eivissa i Formentera durant les primeres set setmanes de confinaments, mentre que les emissions produïdes per la producció d'energia també han caigut a causa de la reducció del 26,4% del consum elèctric a l'abril.

Així mateix, el consum d'aigua també ha minvat un 20,9% de mitjana a Eivissa l'abril de l'any passat, segons ha pogut comprovar l'Observatori de Sostenibilitat d'IbizaPreservation a partir de les dades d'Aqualia.

stats