Societat 02/06/2021

Cauen un 59% els estrangers residents a les Illes que van obtenir la nacionalitat espanyola el 2020

El perfil més comú d'entre les 2.071 concessions és el d'un home marroquí d'entre 36 i 50 anys

ARA Balears
2 min
Més de 2.000 estrangers residents a les Illes van obtenir la nacionalitat espanyola el 2020

PalmaEls estrangers residents a les Balears que van obtenir la nacionalitat espanyola van ascendir als 2.071 el 2020, segons ha informat la Delegació del govern a les Illes aquest dimecres. Aquesta xifra suposa un 59% menys que el 2019 –fet que s'atribueix a l'impacte de la pandèmia–, una proporció superior a la del conjunt del territori espanyol, en què la caiguda ha estat del 50%.

De les més de 2.000 nacionalitzacions concedides el 2020, prop de la meitat –1.098– duien com a mínim deu anys residint a l'Arxipèlag i el perfil més comú va ser el d'un home marroquí –amb 473 peticions concedides– d'entre 36 i 50 anys –franja d'edat que va aconseguir 925 concessions–, d'acord amb les dades del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Tot i això, les xifres són molt superiors –més del doble, en el cas de les Illes Balears, i gairebé el triple, en el conjunt de l'Estat– que les de 2017, en què es va produir una caiguda significativa d'aquests processos administratius. Pel que fa al conjunt de l'estat, 80.148 persones van obtenir la nacionalitat el 2020. La majoria es van donar a estrangers residents a Catalunya, Madrid, Múrcia i el País Valencià.

Grups d'edat i nacionalitats

Després del grup d'edat entre 36 i 50 anys, el més nombrós és el de 19 a 35 anys –amb 450 en total. Quant als països d'origen dels estrangers residents, els casos més nombrosos després dels marroquins són els dels nascuts a Colòmbia (173), Cuba (144), l'Equador (136) i Bolívia (112). Encara que per gèneres la diferència és menys significativa, els homes que han obtingut la nacionalitat espanyola a l'Arxipèlag durant el darrer any són lleugerament més nombrosos (1.061) que les dones (1.010).

Pel que fa al temps de residència, un 14,6% dels sol·licitants de la nacionalitat ho van aconseguir després d'acreditar dos anys de residència a les Illes; 315 van aconseguir-la en acreditar que havien nascut a Espanya; 220, per matrimoni, i sis, per ser descendents d'espanyols. Cal recordar que el Codi Civil estableix que per adquirir la nacionalitat per residència cal que la persona acrediti que ha viscut a l'estat espanyol de manera legal i continuada per un termini de temps immediatament anterior a la sol·licitud, que varia segons els casos.

Per altra banda, els nascuts a l'estat espanyol i els que s'han casat amb una persona de nacionalitat espanyola sense haver-se separat, o siguin fills o nets d'espanyols d'origen o vidus d'una persona de nacionalitat espanyola, se'ls exigeix un mínim d'un any de residència. Així mateix, als nacionals d'origen de països iberoamericans, Andorra, Filipines, Guinea Equatorial, Portugal i sefardita, aquest termini és de dos anys. Per als que hagin obtingut la condició de refugiats s'exigeix un mínim de cinc anys a l'estat espanyol, i per a la resta, el criteri és de deu anys.

stats