Societat 25/02/2019

Detectada a Catalunya una de les plantes aquàtiques invasores més amenaçadores

Experts en botànica de la UAB en localitzen exemplars a la conca del riu Mogent, a la Roca del Vallès

Ara
2 min
Exemplar de l''Alternanthera philoxeroides', la planta aquàtica invasora detectada

BarcelonaPer primer cop s'ha detectat a Catalunya la presència d'una de les plantes aquàtiques invasores més amenaçadores del món. Es tracta de l''Alternanthera philoxeroides', que prolifera a la superfície de l'aigua i impedeix la penetració de la llum i l'intercanvi de gasos, de manera que afecta el creixement d'espècies autòctones i l'equilibri ecològic. Gràcies a la col·laboració d'experts en botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l'espècie s'ha localitzat a la conca del riu Mogent, a la Roca del Vallès, en un punt concret del riu. L'avís el va donar un professor del departament de biologia animal, biologia vegetal i ecologia de l'àrea de botànica de la UAB.

L'espècie s'ha localitzat a la conca del riu Mogent, a la Roca del Vallès, en un punt concret

Ara s'han d'establir les actuacions més urgents. D'entrada, els Agents Rurals estan duent a terme un mostreig per determinar el tram de riu afectat. El departament de Territori, en col·laboració amb la resta d'organismes implicats, està redactant un pla de gestió o erradicació de l'espècie, que variarà segons el tram de riu afectat i les opcions d'actuació. Seguint el protocol, la Generalitat ja ha comunicat oficialment la detecció de la planta, en el marc de la xarxa d'alerta europea d'espècies exòtiques invasores. L''Alternanthera philoxeroides' està inclosa en el catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores i en el llistat del reglament europeu sobre la gestió d'espècies exòtiques invasores.

Aquesta planta, originària de Sud-amèrica, desplaça la vegetació autòctona, altera la qualitat de l'aigua i crea un hàbitat favorable per als mosquits. Encara que la seva tinença està prohibida en l'àmbit europeu, l'origen més probable de l'aparició al Vallès Oriental es relaciona amb la neteja d'aquaris i basses d'aigua ornamentals, ja l'espècie es fa servir en aquariofília.

Problema accentuat a Catalunya

Les espècies invasores són la segona causa de pèrdua de biodiversitat a tot el món. Catalunya, a causa de la seva localització, població i diversitat d'hàbitats, és un dels territoris on aquest problema és més accentuat. A Catalunya hi ha detectades 1.235 espècies exòtiques, 177 de les quals (un 14%) tenen un comportament invasor que provoca impactes considerables en els ecosistemes naturals, els d'altres espècies i en les activitats humanes i econòmiques. La Generalitat demana la col·laboració ciutadana per aturar la proliferació d'espècies exòtiques invasores. En el cas de la flora, la seva dispersió accelera greument el procés, i es dona la circumstància que les espècies que ocasionen més impactes són les que han estat introduïdes com a plantes ornamentals.

stats