Societat 17/10/2013

La Fiscalia va ordenar a la Guàrdia Civil endur-se del ministeri de Medi Ambient una còpia del projecte Castor

Els agents van requerir la còpia de l'expedient del projecte del magatzem de gas i de la seva declaració d'impacte ambiental

Acn
2 min
Imatge de la visita efectuada per la Guàrdia Civil a la plataforma Castor. / ACN

ValènciaLa Guàrdia Civil es va endur la setmana passada del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient una còpia de l'expedient i de la declaració d'impacte ambiental del projecte de magatzem de gas submarí Castor. Segons han confirmat fonts ministerials, agents pertanyents al Seprona i la fiscal de medi ambient de Castelló van sol·licitar aquesta còpia en el marc de les investigacions iniciades per la Fiscalia de Castelló arran de la gran quantitat de sismes a la zona on s'ubica la plataforma.

Aquesta és la segona actuació que es desprèn d'aquesta investigació, després que un helicòpter de la Guàrdia Civil visités la plataforma per verificar que l'activitat del magatzem s'havia aturat, com va ordenar el ministeri d'Indústria el passat 26 de setembre.

El fiscal degà de Castelló, Francisco Sanahuja, va acordar el passat 4 d'octubre incoar diligències d'investigació penal per "esclarir el que ha ocorregut en relació amb els múltiples sismes patits durant les darreres nits". La decisió va ser presa d'ofici i sense denúncia prèvia després de la junta de coordinació, que integren el fiscal en cap, el tinent fiscal i el fiscal degà.

El govern espanyol està a l'espera dels dos informes que s'han demanat, a l'Institut Geològic Miner i a l'Institut Geogràfic, sobre l'origen dels sismes que s'han produït a la zona en els darrers dies i si aquests tenen alguna relació amb la injecció de gas al subsòl marí efectuat per l'empresa Escal UGS al magatzem Castor.

Segons va assenyalar el ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, en una visita a València, el magatzem de gas submarí no tenia cap condicionament relatiu a problemes sísmics. El ministre va aclarir que el magatzem compta una declaració d'impacte ambiental aprovada l'any 2008 o 2009 i amb sismògrafs específics que treballen a la Confederació de l'Ebre.

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, també a València i després de visitar el Castor amb el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va assenyalar que l'empresa els va traslladar que els sismes inferiors a 3 graus de magnitud eren responsabilitat de la injecció de gas, però que els de magnitud superior es devien als moviments d'una falla que no correspon a la falla d'Amposta, situada on hi ha el Castor.

stats