Societat 20/03/2024

Castel Sant’Elia es converteix en el primer municipi agermanat amb Manacor

El ple municipal aprova per unanimitat unir-se culturalment, socialment i artísticament amb el poble situat devora Roma, a fi de promocionar-ne els intercanvis

Sebastià Vanrell
2 min
Castel Sant’Elia es converteix en el primer municipi agermanat amb Manacor

PalmaEl municipi italià de Castel Sant'Elia és ja oficialment el primer en la història a quedar agermanat amb Manacor. El petit poble, de poc més de 2.500 habitants i situat a la província de Viterbo, a la regió central del Laci, ha rebut amb felicitat l'aprovació unànime de la proposta per part de tots els grups de l'Ajuntament manacorí durant el darrer ple ordinari de març.

"Això dona resposta a una voluntat de cooperació cultural, social i artística que esperam que continuï", diu el batle de Manacor, Miquel Oliver, que recorda que fa més d'un any que les relacions van fructificar a partir d'una col·laboració per la qual el grup infantil de ball dels Moretons (així com una representació de l'Associació Cultural de Sant Domingo) va viatjar fins a la Ciutat del Vaticà per actuar davant el papa Francesc, acompanyats allà per una agrupació musical procedent precisament de Castel Sant'Elia. "Ens consta que allà hi ha interès per les rondalles mallorquines i la figura d'Antoni Maria Alcover", afegeix el batle, que recorda que es va sorprendre en descobrir que Manacor encara no estava agermanat amb cap altra ciutat del món.

Així mateix, el mes de març de l'any passat, Toni Oliver, president de l'Associació Cultural Sant Domingo i el vicepresident Xisco Rosselló, van viatjar a Itàlia per impartir unes conferències a l'institut Midossi Cività Castellana de Nepi, sobre la cultura manacorina i la figura de mossèn Alcover, en una fita que ara està previst repetir a través d'un intercanvi proper entre l'IES Manacor i un institut italià de la zona encara per definir, anuncia Oliver.

Aprofitant aquesta visita també es va fer un acte institucional a l'ajuntament de Castel Sant'Elia, amb la presència telemàtica del batle de Més-Esquerra, Miquel Oliver, on es va signar un conveni entre els respectius municipis amb l'objectiu de fer una sèrie de col·laboracions i intercanvis culturals per arribar a un agermanament entre els dos pobles, que ara finalment s'ha produït.

Fa dos anys

Tot va començar el mes de maig de 2022 amb la visita a Manacor del musicòleg italià Salvatore di Russo, que va viatjar fins a la capital del Llevant per fer un estudi sobre els Moretons de Manacor dins un projecte més ampli de danses tradicionals de l'estat espanyol. Tant li va agradar l'estada a Mallorca que l'estudiós va fer d'intermediari perquè a l'octubre d'aquell mateix any, el grup manacorí ballàs davant el papa Francesc amb l'acompanyament de la banda de Castel Sant'Elia, de la qual Salvatore és el director.

Els italians ja han penjat un comunicat d'agraïment a les seves xarxes socials: "L'administració municipal es complau a comunicar que l'Ajuntament de Manacor va aprovar, en ple, la proposta d'agermanar-se amb el municipi de Castel Sant'Elia. Aquest acte marca un viatge d'amistat que va començar fa aproximadament dos anys, durant el qual les nostres comunitats han compartit diversos moments importants per ambdues ciutats. Continuarem treballant perquè, en un futur pròxim, les relacions entre Manacor i Castel Sant'Elia puguin intensificar-se mitjançant la implicació, en particular, de les noves generacions".

stats