Societat 23/03/2022

Els casos de grip gairebé es tripliquen a les Balears respecte de l'hivern passat

Malgrat l’augment, les Illes encara estan molt per davall dels contagis que hi havia abans de la pandèmia

2 min
Imatge del primer dia de la campanya de vacunació 2020 en un centre d'atenció primària de Palma.

PalmaLa grip ha tornat a les Balears després de gairebé dos anys desapareguda per la pandèmia de coronavirus. Ha arribat tard, gairebé dins la primavera, i els casos gairebé s'han triplicat respecte de l'hivern passat a l'Arxipèlag. Segons les dades de la Conselleria de Salut, fins ara se n'han detectat 1.800 casos, mentre que la temporada passada a la mateixa època se n'havien notificat 673. Són els casos que els hospitals illencs han comunicat al Servei d'Epidemiologia. Normalment, també es registraven els casos detectats en els centres de salut, però durant la pandèmia no s'ha fet perquè no han estat operatives les xarxes sentinella de l'Atenció Primària.

Amb tot, cal dir que el nombre d'infeccions encara està lluny d'una temporada normal de grip. Per exemple, l'hivern del 2018-2019 se'n varen notificar 15.809 casos, i la del 2019-2020, un total de 43.701. A la Península també s'ha notat l'increment exponencial dels contagis, i comunitats com Castella i Lleó i Catalunya han entrat oficialment en fase d'epidèmia.

En aquest sentit, la consellera de Salut, Patricia Gómez, va explicar dilluns que les Balears juguen amb l'avantatge "de les condicions climatològiques", que fan que la incidència no sigui tan gran com en indrets més freds de l'Estat. Així i tot, va afirmar que la xarxa sentinella "hi està a sobre per preveure el que pugui passar". "Això sol ser així, els virus són oportunistes i quan un baixa la gravetat n'apareix un altre", va assenyalar.

Pel que fa a la vacunació, fins divendres passat, el 58,4% de la població diana de la Comunitat s'havia immunitzat, unes dades que encara no són definitives perquè falta incloure-hi les dosis posades fora de l'Atenció Primària, com ara les mútues o les residències. Així i tot, la cobertura ja és lleugerament superior a la que es va aconseguir l'any passat (57,7%).

'Gripalització' del covid-19

La Comissió de Salut Pública, òrgan dependent del ministeri de Sanitat, ha aprovat aquest dimarts la nova estratègia de vigilància i control del covid-19 que elimina les quarantenes de les persones contagiades pel virus que són asimptomàtiques. La mesura entrarà en vigor el dilluns, 28 de març, i és un pas més per tractar el coronavirus com la grip.

Després de la reducció de les quarantenes, el ministeri de Sanitat ha decidit posar punt final a l'aïllament dels casos positius de coronavirus que no presentin símptomes, així com la vigilància dels contactes estrets d'una persona positiva per covid-19. Així, aquest confinament, actualment reduït a set dies , només serà obligatori per als casos greus o en la població vulnerable. Amb tot, serà el personal sanitari el qui decidirà imposar les quarantenes als pacients depenent del nivell de risc de les persones.

stats