Societat 19/08/2021

Palma mantindrà els carrers dels almiralls Cervera, Churruca i Gravina perquè ja no són franquistes

La Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixements Democràtics ha revisat el cens i ha decidit eliminar-los

ARA Balears
2 min
La plaça de l'Almirall Churruca de Palma ja ha estat substituïda pel cartògraf Mateu Pruners, mentre que el carrer de l'Almirall Gravina s'ha canviat pel també cartògraf Angelí i Dulcert.

PalmaLa Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixements Democràtics ha revisat un llistat de carrers inclosos en el cens de simbologia franquista de l’Ajuntament de Palma i n'ha eliminat el carrer de Cervera, el de Churruca i el de Gravina, segons ha informat aquest dijous l'Executiu balear. Això ha passat després de la polèmica que hi va haver a Palma quan Cort va decidir canviar de nom 12 carrers batejats durant el franquisme. A banda dels tres anomenats, en aquesta llista hi figuren el carrer de Brunete, el passatge del Castell de Olite, el carrer d’Alfambra, el carrer de Toledo i el carrer de Gabriel Rabassa Oliver, que continuaran formant part del cens. Des de l'Ajuntament de Palma asseguren que compliran el que digui la comissió i contextualitzaran alguns dels noms.

La Comissió va crear un grup de treball amb historiadors que han analitzat una per una les figures que donen nom a aquests carrers. Les conclusions són que els de Cervera, Churruca i Gravina commemoren els almiralls i no els vaixells destructors franquistes que varen dur el seu nom el segle XX. Per aquesta raó, s'ha decidit retirar-los del cens.

També s'ha acordat eliminar del llistat el nom del carrer dedicat des del 2009 a Gabriel Rabassa Oliver, un mestre i promotor cultural i un dels impulsors de l'Estudi General Lul·lià. A més, Oliver va ser fundador del Museu Marítim i de l'Associació d'Amics del Molins, motiu pel qual va ser reconegut amb el premi Ramon Llull a títol pòstum.

En aquest cas, la Comissió ha considerat que l'homenatge respon a les seves aportacions al món de la cultura a Mallorca i no a la vinculació de Rabassa amb organitzacions franquistes. Per aquesta raó, s'ha demanat que a la placa del carrer s'hi afegeixi el motiu pel qual se'l va homenatjar.

Finalment, l'organisme també s’ha pronunciat sobre el carrer de Brunete, el passatge del Castell d’Olite, el carrer d’Alfambra i el carrer de Toledo. En aquests casos, els noms es mantenen dins el cens de simbologia franquista. La informació històrica analitzada certifica que es tracta de carrers que reberen els noms en record d'episodis de la Guerra Civil, com ara el setge de l’alcàsser de Toledo (1936), la Batalla de Brunete (1937), la Batalla d’Alfambra (1938) i l’expedició a Cartagena (1939).

La comissió recomana a l’Ajuntament de Palma que, si està interessat a mantenir la nomenclatura relacionada amb aquests municipis, es contextualitzi amb l’objectiu d’eliminar-ne de manera definitiva qualsevol vinculació amb el franquisme. Així, s'anomenarien: carrer de la Vila de Brunete, passatge del Palau Reial d’Olite, carrer de la Vila d’Alfambra i carrer de la Ciutat de Toledo.

stats