Conferència
Societat 09/02/2023

Carlos Taibo participa en unes jornades sobre decreixement al centre Flassaders

Els professor de Ciències Polítiques també presentarà el seu darrer llibre, 'Ecofascismo. Una introducción', a Palma

2 min
L'escriptor anarquista, Carlos Taibo

PalmaL'escriptor i professor de Ciències Polítiques, Carlos Taibo participa aquest dijous en el marc de les jornades Un altre món i una altra vida encara són possibles, organitzades pel col·lectiu Attac Mallorca al centre cultural Flassaders a les 18 h. A més d'aquesta conferència, Taibo presentarà aquest divendres 10 de febrer el llibre Ecofascismo. Una introducción (Catarata, 2022) a les 19 h a la biblioteca Josep Maria Llompart de l'Escorxador.

El darrer llibre de Taibo, indaga sobre la ideologia "ecofeixista", en virtut de la qual alguns dels estaments dirigents –conscients dels efectes del canvi climàtic, de l'esgotament de les matèries primeres energètiques i de l'assentament d'una infinitat de crisis paral·leles– haurien començat la tasca de preservar per a una minoria selecta recursos visiblement escassos. I a la de marginar, en la versió més suau, i exterminar, en la més dura, el que s'entén que serien poblacions sobrants en un planeta que hauria trencat visiblement els seus límits.

En aquesta perspectiva, l'escriptor assenyala per què l'ecofeixisme no seria un projecte negacionista vinculat a marginals circuits de l'extrema dreta, sinó que sorgiria, abans bé, en el si dels principals poders polítics i econòmics. Encara que tindria com a nucli principal les elits occidentals, podrien sumar-s'hi altres elits radicades en espais geogràfics diversos.

Carlos Taibo fou professor de Ciència Política i de l’Administració a la Universitat Autònoma de Madrid, un escriptor prolífic i un ferm defensor de la teoria del decreixement. Ante el colapso. Por la gestión y el apoyo mutuo (Catarata, 2019) és el títol del darrer llibre que va presentar a la seu de la CNT de Palma. Autogestió, desmercantilització, despatriarcalització i descolonització integren la recepta per afrontar un col·lapse econòmic, social i mediambiental que gairebé ja ha arribat. Segons Taibo, el col·lapse implica “canvis irreversibles pel que fa a la satisfacció de les necessitats bàsiques, reduccions significatives de la població, la desaparició d’institucions i la fallida d’ideologies legitimadores”.

stats