Societat 09/12/2020

El nou president del TSJIB: "A les Illes no hi cap ni un jutge ni una jutgessa més"

El magistrat Carlos Gómez va ser l'únic candidat a prendre el relleu d'Antoni Terrassa en la presidència del tribunal

Alba Tarragó
3 min
El magistrat Carlos Gómez en el moment de prendre possessió com a president del TSJIB

PalmaEl magistrat Carlos Gómez ha pres el relleu d'Antoni Terrassa com a nou president del Tribunal Superior de les Illes Balears (TSJIB) i ha jurat el nou càrrec a la mateixa seu del TSJIB aquest dimecres. Durant el seu discurs, Gómez ha pres una "deriva reivindicativa, impròpia d'una presa de possessió" per reclamar més espai als jutjats de Balears, atès que ja "no hi cap ni un jutge ni una jutgessa més" a les instal·lacions que hi ha disponibles a hores d'ara.

El nou president del TSJIB s'ha pres amb humor el fet d'haver estat escollit perquè era l'únic candidat, "una peculiaritat en el nomenament que ha facilitat la tasca", ha dit. "Aquest fet té dues lectures i una és que som vell. No exactament el més vell de la casa, però gairebé", ha afegit amb ironia. Segons Gómez, "en principi no hi ha perquè pensar que per ser més antic, sigui més apte que el més modern", però és una característica que motiva la decisió de presentar-se, ha explicat.

"Ara bé, el fet d'haver estat candidat únic té una segona lectura: un bon grapat dels meus companys tenen les condicions establertes legalment per poder optar i que no ho hagin fet és una espècia de reconeixement i aprovació", ha celebrat Gómez. En aquest sentit, el jutge considera que "la lleialtat institucional no està renyida amb la crítica respectuosa".

Amb relació a la separació de poders, Gómez ha subratllat que "la justícia depèn dels poders legislatiu i executiu", perquè "depèn del fet que se'ls proporcionin lleis adequades i mitjans adequats". I això "no s'ha produït: la justícia s'ha quedat al marge dels esforços de modernització des dels anys 80 i arrossega un important endarreriment".

En clau més reflexiva, el nou president del tribunal ha declarat que "la justícia no és tan sols una institució, sinó un valor superior a l'ordenament jurídic". "La justícia és el que els jutges intentam fer cada dia", ha insistit, però "no vol dir que sempre donin el que la societat vol". "Jurisdicció és dir el dret, la llei, i això no sempre equival a fer el que els ciutadans podrien entendre com a justícia", ha puntualitzat.

A l'acte de presa de possessió hi han assistit els alts càrrecs administratius i institucionals de les Balears. La presidenta del Govern, Francina Armengol; el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes; el president del Parlament balear, Vicenç Thomàs; la delegada del govern espanyol a les Illes, Aina Calvo, i el fiscal superior de les Balears, Tomeu Barceló, juntament amb diversos magistrats, han acudit a la convocatòria.

No obstant això i "el problema del covid" el jutge espera "d'aquí a una setmana recuperar el nivell d'activitat previ a l'estat d'alarma". Sobre el fet de passar a ser magistrat a president del TSJIB, ha reconegut que "la tasca de gestió és de les feines més difícils que hi ha: fer que els altres facin". Tot i això, confia que la seva experiència al capdavant de l'Audiència Provincial l'ajudi en aquesta nova etapa.

Carrera judicial

En la seva tasca com a magistrat, destaca la instrucció de la qual s'encarrega des de gener: la centrada a investigar el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán per la seva tasca en el cas Cursach. La Sala va acordar el febrer prorrogar un any i mig la instrucció del procediment, que es refereix a la presumpta connivència de Penalva i Subirán per forçar els recursos al seu abast amb el propòsit de perjudicar l'empresari Tolo Cursach i responsables polítics als quals investigaven per pràctiques corruptes.

Carlos Gómez va ingressar en la carrera judicial el novembre del 1982 i ha treballat als jutjats de Santa Coloma de Farners, Barcelona i Palma, on va esdevenir magistrat a l'Audiència Provincial. El 1999 va ser nomenat director de l'Escola Judicial i va deixar l'Audiència. Tres anys més tard, va tornar a aquest òrgan judicial, on va ser elegit president el 2004.

El 2015 va deixar el càrrec i el 2018 el varen nomenar magistrat de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Balears, càrrec que ha mantingut fins ara. Gómez és membre de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Balears i va participar en la comissió que va redactar els Principis d'Ètica Judicial.

A més, el magistrat és autor de nombrosos articles científics i ha impartit cursos i seminaris tant a Espanya com a l'estranger. La seva tasca destaca per abordar la importància de la formació inicial dels jutges o l'exercici de la funció judicial en la primera destinació. A banda d'això, ha participat com a expert en el Consell d'Europa.

stats