Societat 29/10/2020

El magistrat Carlos Gómez, nou president del Tribunal Superior de Justícia de les Balears

El jutge que pren el relleu d'Antoni Terrassa és l'encarregat actual d'investigar la instrucció de Penalva i Subirán del cas Cursach

Ara Balears
2 min
Carlos Gómez durant la seva intervenció.

PalmaEl ple del Consell General del Poder Judicial ha escollit aquest dijous el magistrat Carlos Gómez Martínez com a president del Tribunal Superior de Justícia de les Balears. Al capdavant de la Sala Civil i Penal del TSJIB, Gómez ha estat l'únic candidat que optava a rellevar en el càrrec Antoni Terrassa, el president actual. La majoria dels vocals del ple, 19 de 21, han donat suport al magistrat. Només dos, Álvaro Cuesta i Concepción Sáez, han votat en blanc.

En la seva tasca com a magistrat, destaca la instrucció de la qual s'encarrega des de gener: la centrada a investigar el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán per la seva tasca en el cas Cursach. La Sala va acordar el febrer prorrogar un any i mig la instrucció del procediment, que es refereix a la presumpta connivència de Penalva i Subirán per forçar els recursos al seu abast amb el propòsit de perjudicar l'empresari Tolo Cursach i responsables polítics als quals investigaven per pràctiques corruptes.

Carlos Gómez va ingressar en la carrera judicial el novembre del 1982 i ha treballat als jutjats de Santa Coloma de Farners, Barcelona i Palma, on va esdevenir magistrat a l'Audiència Provincial. El 1999 va ser nomenat director de l'Escola Judicial i va deixar l'Audiència. Tres anys més tard, va tornar a aquest òrgan judicial, on va ser elegit president el 2004.

El 2015 va deixar el càrrec i el 2018 el varen nomenar magistrat de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Balears, càrrec que ha mantingut fins ara. Gómez és membre de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Balears i va participar en la comissió que va redactar els Principis d'Ètica Judicial.

A més, el magistrat és autor de nombrosos articles científics i ha impartit cursos i seminaris tant a Espanya com a l'estranger. La seva tasca destaca per abordar la importància de la formació inicial dels jutges o l'exercici de la funció judicial en la primera destinació. A banda d'això, ha participat com a expert en el Consell d'Europa.

stats