Societat 31/10/2023

Caos a les tafones perquè no poden assumir l'abundant collita d'enguany

El preu de l'oli ha fet augmentar l'oliva per a l'autoconsum, cosa que ha contribuït a la situació de saturació

2 min
La collita d'oliva d'enguany ha estat abundant

PalmaL'abundant collita d'oliva d'enguany a Mallorca, molt per damunt del que és habitual, i un augment notable del preu de l'oli que ha duit un nombre significatiu de particulars a recórrer a l'autoconsum, han provocat una situació de saturació a les tafones de l'illa. Aquesta imatge de caos ha estat especialment notable aquest dilluns dematí a la tafona de Caimari, fins al punt que s'hi han format llargues coes de vehicles amb remolcs carregats d'oliva que han hagut d'esperar fins a quatre hores per accedir al recinte i ser atesos. Els telèfons estan col·lapsats des de fa dies i un cartell a la tafona adverteix que "de moment fins a nova ordre no podem atendre partides inferiors a 500 quilos i només de clients amb fitxa a la tafona de Caimari".

Cua de cotxes esperant al voral de la carretera a poder accedir a la Tafona de Caimari

Un dels factors que influeix en la saturació de les tafones és la Denominació d'Origen (DO), i és que les tafones i envasadores adherides a aquest distintiu només poden atendre les finques i usuaris que hi estan inscrits, un fet que limita les opcions dels petits propietaris d'accedir-hi. El president de la Denominació d'Origen Oli de Mallorca, Joan Mayol, assegura que la saturació, provocada per una collita, la d'enguany, que qualifica d'"històrica", tot i ser "generalitzada" es viu diferent a les tafones adherides a la DO, ja que aquestes poden preveure el volum de clients que rebran i tenir-ho "més controlat". Mentrestant, les tafones que no ho estan, com és el cas de la de Caimari, pateixen col·lapses, fet que contribueix a promoure l'exclusió d'altres tafones i a limitar qui pot produir i qui no.

Per prevenir aquesta saturació, Mayol apunta que "s'ha d'adaptar la collita a la capacitat de la tafona" per evitar-ne el col·lapse, i aconsella demanar cita a les tafones i "organitzar-se". Aquest ha estat el cas d'una usuària que, per poder accedir a la tafona, ha hagut d'ajuntar les seves olives amb les de sis finques petites més, pel fet que, com diu el cartell de la de Caimari, no accepten quantitats inferiors a 500 quilos. Per als petits propietaris, les cites que dona la tafona poden ser per d'aquí a 20 o 30 dies, un retard que podria provocar que es tudàs l'oliva i la impossibilitat de tenir unes desenes de botelles d'oli cadascun. En aquest sentit, els petits propietaris critiquen que no s'atengui qui no té el segell de DO perquè, segons manifesten, això "condiciona l'autoconsum". Davant aquesta situació, es plantegen comprar petites premses individuals o compartides.

stats