Canvis en les oposicions docents

Els interins de mitja i llarga durada podran tenir una plaça sense fer examen, però es manté la via tradicional per als que no tenen experiència

3 min
El Govern modificarà la LEC per donar als docents la consideració d'autoritat pública.

MadridCanvis en el sistema d'oposicions per als docents. El consell de ministres d'aquest dimarts ha aprovat un reial decret que concreta com afectarà la nova llei d'estabilitat del sector públic a l'àmbit educatiu. Hi haurà tres vies per accedir a una plaça de docent al sistema públic d'educació: a través d'un concurs de mèrits, per la via mixta d'un concurs de mèrits i d'oposició, i per la via tradicional d'un examen d'oposicions. Els dos primers camins són els que emanen de la llei que va promoure l'exministre de Funció Pública Miquel Iceta, i són per a places d'interins estructurals. La tercera via és la que fins ara encara no es coneixia i va dirigida a les places de reposició (és a dir, de jubilació) i de nova creació. En total, a tot l'Estat hi ha 116.000 docents interins.

Com s'acabarà traduint tot plegat? En primer lloc, els docents interins que estiguin treballant des d'abans del 2016 i que optin a una plaça estructural únicament hauran de passar per un concurs de mèrits que valorarà la seva antiguitat i formació, sense fer cap examen d'oposicions. Aquest concurs de mèrits es farà una sola vegada a cada comunitat autònoma des d'ara i fins al 2024.

En el cas dels docents que hagin començat a treballar de forma interina a partir del 2016, la via per accedir a una plaça estructural serà la d'un concurs de mèrits i també hauran de fer un examen d'oposicions, que constarà d'una sola prova que tindrà dues parts: una de coneixements (un tema per escrit) i una altra d'aptitud pedagògica (amb la presentació d'una unitat didàctica). En aquest cas, però, es donarà un 40% de pes al concurs de mèrits per facilitar que els interins de mitja durada aconsegueixin la seva plaça fixa. "S'han millorat els barems per facilitar l'estabilitat d'aquests interins", apunten fonts del ministeri d'Educació. Finalment, doncs, el nou sistema d'accés només s'aplicarà per als interins de mitja i llarga durada.

On hi ha la novetat és en el cas de les places de reposició –les de docents jubilats, morts o professionals que abandonen la professió, i que són unes 37.000 a tot l'Estat– i en les de nova creació. Optaran a aquestes places els docents sense experiència, que surten de les universitats, i que hauran de passar el procés d'oposició tradicional. "Les places de reposició es faran amb el règim ordinari", ha confirmat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, en roda de premsa després del consell de ministres. L'executiu estatal s'ha adaptat, d'aquesta manera, al criteri del Consell d'Estat, que havia avisat que les dues vies anteriors dificultaven l'accés de nous docents a places públiques de l'administració: després d'estar dos anys sense convocar cap examen d'oposició, amb la nova llei d'interins, fins al 2024 no s'obririen a tot el públic places públiques per a docents.

De fet, fonts del sector públic ja advertien a l'ARA que la nova llei d'interins suposava alguns perills, com ara la transformació automàtica d'interí a funcionari que podria derivar en recursos que impugnin els processos, perquè l'accés a l'administració pública s'ha de regir "per mèrits constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat", tal com recull la Constitució. Amb la via per accedir a les places de jubilació i de nova creació, des del ministeri d'Educació defensen que es donen "més possibilitats als joves" per accedir al sistema públic d'educació. L'objectiu, per al govern espanyol, és passar del 23% al 8% de temporalitat. El ministeri d'Educació, que és juntament amb el de Sanitat el que té més treballadors interins, és el primer departament del govern que desplega la llei de l'administració pública.

stats