DESCONFINAMENT
Societat 12/06/2020

Compte enrere per a la llibertat de moviments per tot l'Estat

Girona i la Catalunya Central passen dilluns a la fase 3 i Barcelona podria fer-ho a mitja setmana

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Girona i la Catalunya Central passaran dilluns a la fase 3

MadridEl desconfinament total ja és a tocar. D’aquí vuit dies, quan toqui la mitjanit del dissabte 20 al diumenge 21 de juny, decaurà l’estat d’alarma. I amb ell, totes les restriccions a la mobilitat per Espanya. En aquell precís moment ja serà possible viatjar, sempre que es mantingui una distància de seguretat d’1,5 metres amb persones que no siguin de la unitat familiar o bé es faci servir mascareta, de punta a punta de l’Estat. Però la mobilitat total a Catalunya podria arribar abans. El ministeri de Sanitat ha acceptat aquest divendres el pas de Girona i la Catalunya Central a la fase 3 de la desescalada a partir de dilluns. Això, sumat al fet que també ha acceptat els moviments entre zones sanitàries en aquesta fase, comportarà que algú que visqui a Portbou pugui moure’s lliurament fins a Viella, a la Vall d’Aran –si passa per carreteres a tocar del Pirineu–, o fins a Ulldecona, a les Terres de l’Ebre. En aquest cas, passant per l’Eix Transversal, la C-37: l’únic corredor lliure entre les regions sanitàries encara en fase 2.

Barcelona, les àrees metropolitanes i Lleida, doncs, hauran d’esperar. Però la llibertat de moviments podria arribar abans del diumenge 21 de juny. L’Ajuntament de Barcelona pressiona la Generalitat perquè la capital catalana passi com més aviat millor a la fase 3 i així esponjar l’operació sortida de cara al pont de Sant Joan, el 24 de juny. L'objectiu és que en lloc de concentrar-se al diumenge 21 s’escaloni per exemple des del divendres 19 de juny. La conselleria de Salut li ha recollit aquest divendres el guant i ha obert la porta a presentar una proposta al ministeri de Salut per a mitjans de setmana. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que ho estudiaria, tot i que la seva idea inicial era que tant la capital catalana com Lleida, la Comunitat de Madrid i quatre províncies de Castella i Lleó limítrofes amb la capital espanyola passessin directament de la fase 2 a la nova normalitat el diumenge de la setmana que ve. Fonts del ministeri han admès que la principal preocupació del govern és el pont de Sant Joan.

Preocupació pel pont de Sant Joan

Pensant en aquest escenari, Illa ha elevat aquest divendres una proposta a totes les comunitats en una reunió del consell interterritorial per posar-se d’acord per prohibir revetlles –Barcelona, Sant Adrià i Badalona ja han prohibit estar a la platja la nit de Sant Joan–, així com oci nocturn, tal com ja han fet les Balears i té previst fer Castella i Lleó. De totes maneres, la Generalitat, així com totes les comunitats, passaran a tenir el control total de les competències un cop decaigui l’estat d’alarma. Abans, en els territoris en fase 3, el president autonòmic també té poders per regular el que consideri oportú, així com decidir el pas a la nova normalitat. El primer a acollir-se a aquesta potestat ha sigut el president gallec, Alberto Núñez Feijóo. Galícia es convertirà dilluns en la primera comunitat a sortir de l’estat d’alarma arreu del territori.

El 70% dels espanyols, en fase 3

A la resta de l’Estat, la majoria de comunitats han decidit prémer l’accelerador i no anticipar escenaris. El 70% de la població de l’Estat estarà a partir de dilluns a la fase 3, però no només Catalunya i la Comunitat de Madrid són l’excepció. Castella i Lleó va decidir dijous a última hora fer marxa enrere i no demanar el pas a la fase 3 de quatre províncies limítrofes pròximes a Madrid: Salamanca, Àvila, Segòvia i Sòria. Tampoc permetrà la mobilitat interprovincial a la resta de territoris, com sí que farà Catalunya. Tres quarts del mateix per a Castella-la Manxa: Toledo, Ciudad Real i Albacete, que passaran dilluns a la fase 3, formaran una unitat territorial entre elles que permetrà els moviments. Però no serà possible amb la resta de la comunitat. El País Valencià també passa per complet a la fase 3 i permetrà la mobilitat entre províncies. No serà possible, però, desplaçar-se entre les Terres de l’Ebre i Castelló fins a la nova normalitat.

Tot aquest escenari serà susceptible a l’evolució del virus. Però el govern espanyol descarta tornar a aplicar en breu l’estat d’alarma. Davant d’un possible rebrot –el ministeri admet que encara li preocupa la situació de Lleida–, les comunitats hauran d’aplicar una “resposta quirúrgica” com el confinament de la conca d’Òdena invocant una llei del 1986 en què cal l’aval d’un jutge. L’Agència de Salut Pública ha informat aquest divendres que té “controlat” un brot a la Garrotxa que ha afectat 31 persones, totes en estat lleu o sense símptomes. Sanitat va advertir que això serà la tònica habitual a partir d’ara, però que l'important serà aïllar ràpidament els contagis.

Primeres portes obertes al turisme

A partir de la setmana que ve també arribaran els primers turistes estrangers a l'Estat sense haver de fer una quarantena. En concret, a les Balears, on s'estrenarà un pla pilot que podran demanar altres comunitats abans que Espanya obri oficialment les portes als turistes l'1 de juliol. Una data, en realitat, que la Comissió Europea posa en qüestió, ja que la resta de països preveuen obrir fronteres ja el 15 de juny, mentre que Espanya encara estarà en ple estat d'alarma. El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat aquest divendres la regulació per a l'arribada de turistes. En concret, seran 47 vols procedents d'Alemanya fins a finals de mes.

stats