Societat 12/06/2020

El pla pilot de turisme durà a les Balears 47 vols d'Alemanya: 38 a Mallorca, vuit a Eivissa i un a Menorca

El BOE ha publicat aquest divendres l'ordre ministerial que regula l'arribada d'aquests turistes des del 15 fins al 30 de juny

Ara Balears
2 min
Les Illes Balears començaran a rebre els primers turistes a partir del 15 de juny

PalmaEl Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest divendres l'ordre ministerial que regula l'autorització del programa pilot d'obertura de corredors turístics segurs a les Illes Balears a partir de dilluns, 15 de juny. Aquesta ordre autoritza l'arribada de 47 vols als tres aeroports de les Balears amb un màxim total de 10.900 turistes, que partiran des de cinc aeroports alemanys. D'aquests vols, que estan programats entre el 15 i el 30 de juny, 39 arribaran a Mallorca; set, a Eivissa, i només un, a Menorca.

Durant la primera setmana estan autoritzats sis vols fins a Mallorca, on la majoria de rutes incloses en aquest pla pilot es concentren en els darrers dies de juny. Per a Eivissa, el programa preveu un primer vol des de Dusseldorf dimecres que ve i l'únic previst a Menorca té el mateix origen i està fixat per al 27 de juny.

L'ordre estableix que la prova d'aquests "corredors turístics segurs" abans de la reobertura d'Espanya al turisme internacional permetrà "poder comprovar el funcionament del model d'aixecament dels controls temporals de les fronteres interiors i la recuperació de la llibertat de circulació". "D'aquesta manera, podrà fer-se amb garanties el seguiment, la identificació i l'aïllament de possibles casos de covid-19, amb un nombre de turistes molt inferior al que

previsiblement pot haver-hi posteriorment", afegeix el text.

Els requisits que s'hauran de complir

Els turistes que arribin a partir de dilluns a les Illes no tindran l'obligació de guardar el període de quarantena, però hauran de tenir els bitllets tant d'anada com de tornada i hauran d'especificar el lloc on s'allotjaran durant un període que no podrà ser inferior a cinc dies.

Les companyies aèries hauran d'informar del nombre màxim de places diàries que volen comercialitzar i hauran de facilitar un formulari de salut pública per localitzar els passatgers. Una vegada que el turista arribi a la seva destinació, el personal de Sanitat Exterior serà l'encarregat de dur a terme els controls sanitaris necessaris.

Els aeroports tant d'origen com de destinació, a més de les companyies aèries que facin aquests vols, hauran de formar part del Programa Voluntari de Monitoratge de la Implementació del Protocol Operatiu d'EASA per al covid-19 o tenir implantades les recomanacions de l'Agència de la Unió Europea per a la Seguretat Aèria (EASA).

Per part seva, el seguiment actiu dels turistes correspondrà a la Comunitat Autònoma i es durà a terme mitjançant monitoratge telemàtic de la seva simptomatologia. D'aquesta manera, es podrà identificar i aïllar els possibles casos de covid-19.

A banda d'això, el BOE estableix que "es constituirà un comitè de seguiment a escala territorial a la comunitat autònoma de les Balears, que es reunirà cada dos dies, on les decisions s'adoptaran per consens". Aquest òrgan estarà integrat per, almenys, un representant del Ministeri de Sanitat, Secretaria d'Estat de Turisme, Aena, el Ministeri d'Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació dels òrgans competents en matèria de sanitat i turisme de les Illes Balears.

stats