Societat 01/02/2024

Un altre camí públic de Manacor, llaurat per evitar-hi el pas

GADMA i la Plataforma Camins Públics i Oberts exigeixen a l’Ajuntament la immediata recuperació del camí públic de la Font Major, prop de Son Macià

Sebastià Vanrell
3 min
GADMA i la Plataforma Camins Públics i Oberts exigeixen a l’Ajuntament la immediata recuperació del camí públic de Sa Font Major, prop de Son Macià

ManacorSortint de devora el llogaret de Son Macià en direcció a Felanitx, a la contrada manacorina de Son Gall, ens trobam amb el preciós camí de la Font Major; un espai de pinars, garriga i ametlers que serpenteja entre petits turonets i deixa vistes úniques del poble. Aquest és també un dels molts camins públics del municipi "pertanyent als primers pobladors i, per tant, amb un dret de pas que no prescriu mai", recorda Bernat Fiol, president de GADMA (Grup d'Amics en Defensa del Medi Ambient), just en arribar a la zona llaurada des de fa un mes per la propietat, a fi que ni caminaires ni ciclistes hi puguin passar, camuflant-ho de terra privada "fins que ningú es recordi que hi tocaria ser".

"Des de GADMA i la Plataforma Camins Públics i Oberts exigim a l'Ajuntament de Manacor la immediata recuperació del camí públic que darrerament ha estat llaurat i destruït per un veí en un bon tram, i també la neteja i senyalització de la seva titularitat pública", diu Fiol, que afegeix que ja hi ha més de 60 instàncies registrades al consistori manacorí reclamant-ho, entre col·lectius i particulars.

Un d'ells és Manuel Lozano, ciclista aficionat que durant una sortida recent amb companys d'esport es va trobar "la sorpresa que, després de la tanca, el propietari havia passat l'arada, cosa que fa impossible passar-hi de cap manera", explica mentre sosté un plànol de situació d'aquest i altres camins públics Manacor. De fet, Lozano fa mesos que fa feina arxivística amb documentació que certifica i dona fe de moltes rutes tancades de manera il·legal.

Es dona el fet que Manacor és, lamentablement, el municipi rècord en aquest sentit. I és que dels més de 200 camins públics (més uns altres 140 de primers pobladors) amb problemes de pas que hi ha actualment documentats a Mallorca, "entre 35 i 40 són en aquest terme municipal". "Les administracions locals són una farsa, no hi fan res... us pensau que encara que ho denunciem per aquí passarà qualque zelador? Ja no sé si ho fan per peresa o per amiguisme, el que és cert és que perjudiquen tots els ciutadans", critica Fiol. "No ens contesten les instàncies. Si no volen fer la seva feina que almanco ens la deixin fer a nosaltres".

"Estic decebut amb el batle Miquel Oliver, perquè semblava que seria una altra cosa i activaria un altre cop la catalogació de camins públics a Manacor, un inventari de camins i camades complet i no parcial. Però no ha estat així tot i que ja fa temps que és a l'Ajuntament. A vegades tenc la sensació que feien més bona feina quan eren a l'oposició", diu Fiol, tot recordant que Oliver fou un dels qui protestaren contra el tancament del camí públic del Fangar, ara fa més de 20 anys.

La Roca

"A més, molts camins catalogats resten tancats, com és el cas escandalós del camí de la Roca", molt utilitzat per tots els manacorins i que des de fa prop de quatre anys es troba barrat i sense ser inclòs a l'lnventari definitiu per la inacció de l'Ajuntament. Així mateix, molts camins costaners que arriben a la mar també estan tancats", denuncien tant GADMA com la Plataforma Camins Públics i Oberts.

Fiol insisteix en el fet que "el senyor batle, en poder durant les dues darreres legislatures, té temps suficient per deixar un bon llegat obrint els camins públics a tot Manacor. Si es veu impossibilitat pel treball que duu, GADMA i la Plataforma Camins Públics i Oberts, a més de grups de senderisme, excursionisme i cavallistes, ens posam a la seva disposició per ajudar a la neteja, senyalització i documentació dels camins del terme".

Moltes de les històries dels pobles estan creades als camins. Formen part la nostra cultura i les nostres tradicions. "El teixit de camins de Mallorca connecta totes les poblacions des de temps immemorials; per això, no hem de permetre que es perdin.

Demanam als senderistes, excursionistes, ciclistes de muntanya i cavallistes de tota l'illa que facin servir els camins públics de Mallorca. I si un d'ells està tancat que ho denunciïn a la policia i als mitjans de comunicació; entre tots hem d'aconseguir que els polítics que administrin el futur d'aquesta terra facin la seva feina per bé de tots i que facin pagar als barruts que roben un bé públic", acaba dient Fiol.

stats