Meteorologia
Societat 04/07/2023

Calor, humitat i tempestes: les claus d'un juny molt càlid a les Balears

La temperatura màxima a l'Arxipèlag ha superat els 37 graus

ARA Balears
2 min
Es preveu un estiu calorós

PalmaEl darrer mes de juny va ser un mes més càlid del que és normal a les Illes Balears, en què les temperatures van sofrir una anomalia tèrmica d'1,3 °C, segons l'avanç climatològic de la delegació territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia. Es van registrar temperatures màximes de 37,2 °C a Manacor i de 36,3 °C a Formentera. En canvi, les temperatures més baixes es van registrar a la serra d'Alfàbia (Mallorca), amb 16,6 °C, i a l'aeroport de Menorca, amb 22,2 °C.

També cal destacar l'augment de nits tropicals a les Illes. A Portopí, a partir de dia 8 de juny, les 23 nits restants del mes van ser tropicals, quan allò habitual són 11. A l'aeroport de Palma n'hi va haver 8, quan el que és natural són 2, i a l'aeroport d'Eivissa, 13 quan allò més normal són sis.

Pel que fa a les precipitacions, el passat mes de juny va ser un mes molt humit a les Balears, concretament a Mallorca. A l'illa més gran de l'Arxipèlag, va ploure un 52% més de l'usual, amb 23,1 l/m². A Menorca només va ploure un 5% més. En canvi, a les Pitiüses, el juny va ser un mes especialment sec. Formentera hi va haver un 83% de precipitació menys del normal i Eivissa un 62%.

Cal destacar que la major part d'aquestes precipitacions van arribar en forma de tempesta i de manera irregular al llarg del territori balear, on destaquen els 105,4 l/m² que es van registrar a Sencelles el 5 de juny, que baté el rècord de precipitació màxima diària durant l'estiu d'ençà que se'n tenen registres. A més, també es va fer notar durant quatre dies la pols en suspensió i a continuació les cendres procedents dels incendis del Canadà. Cal afegir que les ratxes de vent més fortes que es van registrar durant el mes van ser de 61 km/h a la serra d'Alfàbia (Mallorca).

stats