Societat 11/12/2020

Una cadena humana substituirà la manifestació de la Diada de Mallorca

La Plataforma 31D i el Bloc d’Unitat Popular preveuen fer-la el 27 de desembre davant de la Seu, a Palma

Kike Oñate
3 min
Una cadena humana substituirà la manifestació de la Diada de Mallorca

PalmaLa pandèmia de coronavirus deixarà una celebració de la Diada de Mallorca deslluïda. La manifestació que aglutina milers de persones a Palma a favor de l’autodeterminació des del 1986 cada 31 de desembre no es farà, segons confirmen les dues agrupacions que l’han convocada els darrers anys: la Plataforma 31D i el Bloc d’Unitat Popular (BUP). Però les entitats es resisteixen a no fer res i han acordat organitzar una cadena humana unitària que es farà el migdia del 27 de desembre al carrer de la façana marítima de la Seu. Els assistents, a causa del coronavirus, no es podran agafar les mans.

“Enguany no podem ferla Diada pel covid-19, però trobàvem que s’havia de fer alguna cosa perquè hi ha més motius que mai per sortir al carrer”, expliquen fonts del BUP. Els pròxims dies s’obrirà un registre digital per saber quanta gent participarà en la cadena. També s’editaran banderoles per a l’acte, que finalitzarà amb la lectura d’un manifest. A més, hi haurà vigilants que vetlaran pel compliment de les mesures sanitàries, com ara l’ús de mascareta i els distanciament físic. Que es faci o no la cadena, però, dependrà de com estigui la situació sanitària a Mallorca. El BUP també espera poder fer un acte polític al teatre Xesc Fortesa l’horabaixa del 30 de desembre. Les mateixes fonts consultades apunten que encara han de tancar l’horari, que dependrà de les restriccions contra el virus.

Les organitzacions que formen la Plataforma 31D i el BUP també reivindicaran el dret d’autodeterminació en altres municipis de l’illa, segons expliquen. D’altra banda, les organitzacions sobiranistes Ara Mallorca i Mallorca Lliure preparen una acció conjunta per tal de celebrar la Diada, segons ha pogut saber l’ARA Balears, però no n’han donat més detalls.

Cal tenir present que l’ofrena floral organitzada per l’Ajuntament de Palma a la plaça d’Espanya també s’ha suspès. L’acte sol coincidir amb l’arribada de la manifestació de la Diada al parc de les Estacions i els darrers anys s’ha convertit en un punt conflictiu, perquè els manifestants espanyolistes i independentistes s’enfronten a crits.

Una festa de l’Estendard virtual

L’esdeveniment que cada any simbolitza l’entrada a Ciutat de les tropes de Jaume I l’any 1229 també quedarà deslluït per la pandèmia. L’Ajuntament de Palma vol evitar contagis de coronavirus i ha decidit que el format de la festa de l’Estendard sigui reduït i que la ciutadania no hi participi. Es mantindran els aspectes més característics de l’acte, com ara la col·locació del reial penó al mig de la plaça de Cort; però, a diferència d’altres anys, només els portaveus dels grups municipals i no la corporació sencera el trauran de l’Ajuntament, mentre que la resta de regidors i el batle aniran darrere del seguici. Aquest acte només el podran veure les persones que hi prenguin part; això no obstant, la resta d’activitats de l’Estendard es podran seguir a través del canal de YouTube del Consistori. El pregó del 29 de desembre i el cant de la Salve a l’església de Sant Miquel que tenen lloc cada 30 de desembre sí que es retransmetran en directe.

Una vegada s’hagi erigit el penó a la plaça de Cort, els regidors aniran a la tradicional missa de la Seu, però no en comitiva com cada any. Després, quan tornin a Cort, els portaveus entraran l’Estendard i, en acabar, començarà l’entrega de les Medalles d’Or de la Ciutat a la sala de plens, la qual es retransmetrà en directe al canal de l’Ajuntament. A la sala només hi haurà els quatre premiats; els acompanyants seran al vestíbul per evitar contagis.

El discurs que fa el batle a la plaça de Cort i que està dirigit a la ciutadania s’ha eliminat del programa. Fer-lo a la sala de plens li faria “perdre el sentit”, segons fonts de l’Ajuntament. La Colcada, que és el poema de Pere d’Alcàntara Penya que descriu la festa de l’Estendard, tampoc es farà en directe. L’equip de govern municipal estudia substituir aquesta representació a la plaça de Cort per una retransmissió, i segurament serà una gravació de la interpretació del poema feta un altre any.

stats