Societat 28/10/2019

Buch diu que Torra no li ha demanat mai la dimissió

El conseller critica la decisió d'ajornar el Barça-Madrid i l'ús de pilotes de goma

Ara
2 min
El conseller d'Interior, Miquel Buch, amb el secretari general d'Interior, Brauli Duart, i el director dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer

BarcelonaSituat al centre de la polèmica per les actuacions policials en les protestes contra la sentència del Procés, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha negat avui que el president de la Generalitat, Quim Torra, li hagi demanat la dimissió en cap moment. Buch, que no ha negat que ell mateix sí que s'hagi plantejat fer aquest pas, ha assegurat que no sent que el president no li doni suport, però ha deixat clar que no creu que li proposin repetir en el càrrec. "No dimiteixo. M'han passat moltes coses pel cap, però rebo missatges de suport i que estem fent el que toca", ha dit el conseller.

El que han fet amb Torra, ha explicat, és valorar imatges d’actuacions policials que els "incomoden" però que, segons ha apuntat, responien al llançament d'objectes per part dels manifestants. I ha atribuït la violència a "grups minoritaris antisistema". Buch ha fet, en aquest sentit, una crida a tothom a sortir a manifestar-se si ho vol fer, i ha assegurat que la policia no ataca els manifestants pacífics.

El conseller ha explicat que revisaran totes les imatges de les actuacions policials d'aquests dies, i s’ha referit específicament a l'actuació dels policies contra la gent que estava asseguda en una terrassa, i ha apuntat que hi va haver una escena prèvia de gent de la terrassa contra els agents. Buch ha explicat que, en qualsevol cas, caldrà veure els informes sencers. Segons Buch, el cos de Mossos té un "altíssim nivell d’autocrítica". "La meva confiança en els Mossos és tan alta que si em deceben seré el primer a plegar", ha dit.

El conseller sí que ha criticat actuacions de la Policia Nacional, com ensenyar una bandera espanyola als manifestants, cosa que ha considerat "fora de lloc", o que els assistents a la concentració unionista es fessin fotografies amb agents de la policia espanyola. També ha criticat que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil facin servir pilotes de goma, que estan prohibides pel Parlament. I ha atacat la decisió d'ajornar el Barça-Madrid, que s'havia d'haver celebrat dissabte. El conseller ha dit que ni l'ajornament el va demanar el Barça ni la seva conselleria va dir que no pogués garantir la seguretat. Segons el conseller, la decisió respon a la voluntat de donar pes al relat que a Catalunya hi ha un problema de desordre públic. "Tots coneixem el passat del president de la Lliga", ha dit en referència a Javier Tebas.

"Hi pot haver més desordres públics"

El conseller també ha explicat que ara mateix no poden descartar cap escenari pel que fa a l’evolució de les mobilitzacions contra la sentència del Procés. "Hi pot haver desordres públics les properes setmanes", ha dit, i ha apuntat que seria una "irresponsabilitat" donar per fet que l’episodi ja s’ha acabat. "L’objectiu de la policia és garantir els drets de tot i totes", ha defensat.

Buch ha explicat que la conselleria d’Interior no sap qui hi ha darrere del Tsunami Democràtic i ha assegurat que no té constància de si els Mossos ho estan investigant o no. "Els Mossos fan la seva feina i no actuen com a policia política", ha dit.

stats