En disputa
Societat 11/07/2023

Angelina Jolie i Brad Pitt: s'agreuja el conflicte per la custòdia de les vinyes

Acusen l'actor d'haver malgastat milions d'euros en la instal·lació de piscines, quatre reconstruccions d'una mateixa escala i despeses innecessàries

3 min
Brad Pitt amb Angelina Jolia a Cannes, França

Barcelona"Irritat". Així és com se sent Brad Pitt arran de l'acusació d'haver "saquejat" les vinyes de la Provença que va comprar amb la seva exdona, la també actriu Angelina Jolie. Concretament, el celler Nouvel –una empresa francesa en què Jolie havia tingut accions fins al 2021– va anunciar dilluns que considerava que Pitt devia més de 350 milions de dòlars a la productora de vins i va comparar el comportament de l'actor, de 59 anys, com la d'un "nen insolent".

Un milió de dòlars per a la instal·lació de piscines, la renovació d'un estudi de gravació, una escala construïda i reconstruïda quatre vegades i prop de 3 milions d'euros en despeses no especificades són alguns dels dispendis de l'actor de Hollywood que el celler ha fet públics i que ha definit com un malbaratament i "una obtenció de diners descarada". Segons Nouvel, l'acord entre els dos actors de la propietat de les accions del Château Miraval ha estat àmpliament incomplert per ell, de qui afirmen que "ha participat en accions cada cop més escandaloses per mantenir el control de la propietat". Pitt ha negat les acusacions i s'ha defensat adduint que tant ell com Jolie havien acordat que "vendrien els seus interessos separadament només amb el consentiment de l'altre", cosa que l'actriu ha negat.

El Château Miraval, a la Provença

Una custòdia que ve de lluny

L'inici de l'entramat per la custòdia de les vinyes es remunta al 2019, quan després d'acabar els tràmits del divorci Jolie va pensar en vendre part de les seves accions a l'actor argumentant que ell hi havia invertit més diners i temps. Però llavors les negociacions no van arribar a bon port. No va ser fins un dia d'estiu del 2021 que Pitt es va assabentar per la premsa que l'actriu havia venut el 50% de les accions a Iuri Xefler, un oligarca rus també propietari del celler Stoli Group –Pitt ja havia rebutjat una oferta seva anteriorment–. Aquella transacció, segons l'actor, era una "venjança" en tota regla. De fet, creia que la decisió de vendre el terreny no pas a un simple desconegut, sinó a una persona declarament pro-Putin i defensora "de la invasió d'Ucraïna i de legislacions homofòbiques", responia a la voluntat de dificultar qualsevol negociació sobre el futur del Château Miraval.

Casualment, la notícia de la venda de la propietat va arribar després de la sentència favorable a Pitt sobre la custòdia dels sis fills que tenen en comú. Cal recordar, també, que la satisfacció per la decisió judicial li va durar poc, atès que va ser revocada per l'historial de l'actor: impagaments per la manutenció dels fills, l'obligatorietat de Pitt de fer-se tests de drogues abans de visitar-los i acusacions de violència de gènere contra la seva exdona, entre més. Per altra banda, Jolie va al·legar que l'actor es va designar a si mateix com a propietari legítim de la finca de la Provença amb un doble objectiu: usurpar el valor de l'empresa vinícola de Jolie, Nouvel, i obtenir la propietat exclusiva del château. Per aquest motiu, l'actriu va presentar una contrademanda de 250 milions de dòlars contra Pitt per haver intentat "prendre el control" del celler i "garantir que ella mai veuria ni un dòlar" dels guanys.

Lluny del que podria semblar un interès inusual entre actors de Hollywood, el món del vi fa anys que és tendència entre les estrelles de cinema, que hi veuen un "entreteniment" refinat i que pot aportar un sobresou a les seves carteres milionàries. És el cas de Ryan Reynolds, George Clooney, Bryan Cranston i Aaron Paul. Pel que fa a l'interès de Brangelina, ens hem de remuntar al 2008, quan van dedicar-se a recórrer zones i propietats de la costa provençal fins que van trobar el Château Miraval i van decidir comprar la finca. Evidentment, no va ser una inversió a cegues: durant la compra i les posteriors veremes van ser aconsellats pel reconegut enòleg Marc Perrin. Pocs anys després de la refinada inversió, els vins produïts es van convertir en un bestseller internacional, amb més de 15 milions d'euros de beneficis tan sols el 2022.

stats