Societat 16/03/2022

La borrasca 'Celia' escampa sorra del Sàhara fins a França

Medi Ambient ha activat un avís preventiu per contaminació al Pirineu, al Prepirineu i a l'àrea metropolitana de Barcelona

3 min
Una dona fa una fotografia amb el mòbil de l'aspecte que presentava la ciutat de Múrcia, amb un alt nombre de partícules i pols en suspensió que li dóna aquest color ataronjat al cel

BarcelonaUna forta irrupció de pols del Sàhara ha provocat imatges impactants aquesta setmana en molts indrets de la Península, sobretot al sud-est i a la part més central. Dimecres a la tarda, tant al sud del País Valencià com a Múrcia el cel va quedar d'un color exageradament terrós, a causa d'unes concentracions de partícules que han arribat a nivells molt elevats.

Estacions de contaminació com la de Llorca, a la Regió de Múrcia, han arribat a registrar una mitjana de 24 hores de partícules PM10 que frega els 600 µg/m³ d'aire, és a dir, nivells dotze vegades per sobre del límit de la protecció de la salut establert per la Unió Europea. Dimarts de matinada hi va haver pics horaris superiors als 1.000. Dilluns a Alacant també es van produir pics horaris superiors als 700 µg/m³ d'aire. El color vermellós al cel ha arribat a produir-se fins i tot més al nord de Bordeus. Allà on hi ha hagut precipitacions les últimes hores, la pluja ha anat acompanyada de grans quantitats de fang. Les imatges més impactants són segurament les que s'han produït en punts de muntanya en què la neu ha quedat totalment tenyida per una capa marronosa.

Tot és a causa de la borrasca que l'Aemet ha anomenat Celia, una pertorbació que ha provocat un vent del sud-est molt intens al nord de l'Àfrica que ha arrossegat tota aquesta pols en suspensió des del Sàhara fins a França, passant per la Península. Entre avui i demà, tota aquesta càrrega de partícules s'anirà dispersant.

A Catalunya són poques les estacions que han superat els nivells de partícules permesos. A Sort, aquest matí la mitjana de partícules de les últimes 24 hores arribava a 87 µg/m³ i al punt de mesura del Montsec se sobrepassaven els 100, encara sense haver tocat sostre. Al voltant de Barcelona la suma de la contaminació habitual amb l'entrada africana ha fet que també estacions com les de l'Eixample i l'Hospitalet hagin arribat a nivells de PM10 d'entre 50 i 60 µg/m³ d'aire, per sobre del límit permès. Medi Ambient ha activat un avís preventiu per contaminació de PM10 a la Zona de Protecció Especial i al Pirineu i Prepirineu a causa d'aquestes superacions del límit permès de partícules. La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats.

Evolució de la mitjana de 24 hores de partícules PM10 al Montsec

Per posar les dades en context, l'episodi de partícules més intens dels últims mesos a Catalunya va ser el que el 6 de febrer de l'any passat va provocar mitjanes de 24 hores de més de 100 µg/m³ d'aire en moltes estacions. A Manlleu es va arribar a 210 µg/m³ d'aire, tres vegades menys que ahir a Llorca. Aquest migdia a Barcelona la mitjana de 24 hores de PM10 se situava en 41 µg/m³ i a Manlleu en 14, molt lluny dels valors d'aquell episodi.

Quina quantitat de sorra pot ploure en una situació així? Durant una altra irrupció sahariana del febrer del 2021, l'observador de Verges Àngel Galán va mesurar quanta sorra per metre quadrat havia caigut a causa de la pluja de fang: li van sortir 3 grams per metre quadrat, cosa que vol dir que en una ciutat de la grandària de Barcelona s'hi podrien haver acumulat unes 300 tones.

Les dades que ofereix la Regió de Múrcia no especifiquen fins a quin punt aquesta nit s'han superat els 1.000 µg/m³ d'aire, però a Barcelona n'hi ha com a mínim un precedent: durant la revetlla de Sant Joan del 2017 l'estació de Poblenou va arribar a superar els 1.400 µg/m³ d'aire.

stats