Energia

Boom de l'autoconsum col·lectiu català: es dispara un 2.000% en nou mesos

La distribuïdora d'Endesa, majoritària a Catalunya, agilitza el procediment d'activació d'aquestes instal·lacions

2 min
Plaques fotovoltaiques a sobre de teulades particulars en una imatge d'arxiu

Malgrat el retard en les renovables, Catalunya és líder a Espanya en les instal·lacions d'autoconsum, i no només en les individuals, sinó també en el denominat autoconsum col·lectiu. Segons les dades d'E-Distribución, l'empresa d'Endesa, que és distribuïdora elèctrica majoritària a Catalunya, aquest tipus d'instal·lacions col·lectives han crescut quasi un 2.000% al Principat en els nou primers mesos d'aquest any.

Així, segons les dades de la distribuïdora, a Catalunya hi ha actualment 2.021 instal·lacions d'autoconsum col·lectiu, quan al desembre de l'any passat només n'hi havia 106. Aquestes instal·lacions de Catalunya són un 57% del total d'autoconsums col·lectius que E-Distribución ha gestionat a tot l'Estat. L’autoconsum col·lectiu es refereix a la producció d’energia renovable per a l’ús i consum d’un grup d’usuaris, com una comunitat, una urbanització, un polígon, o fins i tot un barri. Aquesta modalitat és una bona opció per a aquells usuaris que tenen un consum energètic relativament alt i una ubicació geogràfica pròxima.

Aquest creixement exponencial se suma a l'augment que any rere any s'està registrant en les instal·lacions d'autoconsum individual, que es van disparar encara més amb l'esclat de la guerra d'Ucraïna i el consegüent augment dels preus energètics.

A tancament de l'any passat hi havia 49.937 instal·lacions d'autoconsum individual, i a finals del mes de setembre ja eren 84.202 aquest tipus d'instal·lacions. És a dir, en nou mesos han augmentat quasi un 69%. Si es compten totes les instal·lacions d'autoconsum a Catalunya, tant individuals com col·lectives, a finals de setembre n'hi havia 86.223, quan a final de l'any passat eren 50.043, és a dir, hi ha hagut un augment en nou mesos del 72,3%. Unes instal·lacions que, en total, superen un Gigawatt de potència instal·lada. I de mitjana, cada mes s'activen 4.000 noves instal·lacions.

Millora del procediment

L'allau de demanda d'instal·lacions d'autoconsum, amb la quantitat de tràmits que comporta, havia provocat queixes pels retards que es produïen en les altes de les instal·lacions. Per agilitzar aquesta burocràcia, Endesa va proposar al regulador en el cas de les instal·lacions individuals que la modificació del contracte entre distribuïdor i client (el contracte d'accés de tercers a la xarxa) es faci al cap de 10 dies de rebre la confirmació de la comunitat autònoma que el client ha registrat correctament la instal·lació, sense esperar la sol·licitud de la comercialitzadora.

Per agilitzar l'activació dels autoconsums col·lectius, des d'aquest dilluns, 23 d'octubre, E-Distribución validarà una sola vegada la documentació necessària (acord de repartiment signat per tots els autoconsumidors i fitxer amb coeficients de repartiment) quan rebi la documentació correcta d'un dels participants. Això suposarà un canvi molt rellevant, ja que fins ara el distribuïdor es veia obligat per normativa a obtenir aquesta documentació de cadascuna de les comercialitzadores de cada autoconsumidor.

Des del moment en què validi aquesta documentació, E-Distribución informarà les comercialitzadores de la resta de participants que ja poden enviar les sol·licituds d'adaptació dels contractes a la modalitat d'autoconsum en un termini de deu dies. Quan el comptador de generació estigui instal·lat, s'activaran totes les sol·licituds d'autoconsum en el mínim de temps possible i amb la mateixa data.

stats