Societat 14/03/2023

El 'boom' de les cafeteries ciclistes a Palma

Multitud d'aquests locals, amb cafè d'especialitat, han obert en els darrers anys a Ciutat, i s'han convertit en punts de trobada per als amants de les bicicletes

4 min
La cafeteria Rapha, a Palma

PalmaLes cafeteries d'especialitat han esdevingut la darrera conquesta del ciclisme a Mallorca, concretament a Palma, que viu un boom d'aquests establiments adreçats als amants de les bicicletes des dels darrers anys. Dins aquesta expansió de productes i establiments enfocats al món del ciclisme s'han popularitzat els coffee roasters o speciality coffee (el popular cafè d'especialitat), disponibles a diverses cafeteries de Ciutat. Es tracta d'espais que, a més d'oferir cafè i berenars, disposen de material esportiu o fins i tot de serveis d'arranjament de bicis, i que han esdevingut espais on tant els amants del ciclisme com del cafè es reuneixen cada dia. Us oferim un recull d'algunes d'aquestes cafeteries per conèixer de prop com ha sorgit aquesta relació entre cafè i ciclisme:

Mapa del 'boom'
Plumo
Plaça de Quadrado, 1, Palma
Théo Guillaume, a l'esquerra, i Nilton Sotelo, a la dreta, els fundadors de Plumo

La cafeteria Plumo, ubicada al centre històric de Palma, va néixer aproximadament fa dos anys, quan dos amics –Nilton Sotelo i Théo Guillaume–, que havien treballat junts anteriorment, varen combinar les seves dues aficions: el cafè i les bicis. Ara com ara, ells ja afirmen que també han notat un boom d'aquestes cafeteries, a causa de la influència del turisme, que "reclama aquests espais a l'illa". "Els ciclistes volen aturar a prendre cafè abans d'una sortida, o, quan fan una aturada, és un punt de trobada", explica Sotelo. En aquest sentit, assenyalen que la clau és "que cerquen cafè d'especialitat". El que venen ells, en aquest cas, és cafè Mistral.

Mistral
Plaça de Weyler, 2A, Palma
Exterior de la cafeteria Mistral

El cas de Mistral, que ja disposa de dos locals –un al carrer del Banc i l'altre, a la plaça de Weyler–, és diferent en el sentit que, quan va obrir el 2017, no estava enfocat al món del ciclisme. L'objectiu del projecte era convertir-se en el primer torrador de cafè d'especialitat de l'illa. De fet, aquesta marca actualment distribueix a diversos locals, moltes d'ells de ciclistes. Segons expliquen els responsables de Mistral, el que primer era un negoci de torradors de cafè aviat va derivar en una cafeteria en la qual molts dels clients són ciclistes i aficionats a aquest esport. Segons ells, la clau ha estat, precisament, el popular cafè d'especialitat.

VAS
Carrer del Gremí de Corredors, 2, Palma
Interior de VAS Cycling

VAS Cycling combina quatre serveis diferents en un espai: cafeteria, taller mecànic i lloguer i venda de material i bicis. Miguel Fernández, un dels treballadors de VAS, assenyala que la marca té per objectiu establir-se a diverses ciutats i "crear comunitat". Fernández afirma que, en l'àmbit nacional, el fenomen del ciclisme combinat amb la passió pel cafè neix a Catalunya, especialment a Girona, mentre que en l'àmbit europeu, destaca Itàlia o el Regne Unit, on aquest concepte ja havia guanyat força. "Es relaciona amb un cafè bo, de barista", detalla Fernández. En aquest cas, la cafeteria, que fa aproximadament cinc anys que va obrir a l'illa, té un conveni amb la marca mallorquina Arabay. "Cada vegada hi ha més cafeteries així, a cada poble pots trobar almenys un bar d'aquestes característiques, on els ciclistes es troben", tanca.

TanLine
Plaça del Rosari, 5, Palma
L'exterior de Tan Line

Tan Line, que sorgeix de la marca madrilenya del mateix nom l'any 2018, es troba a la que es podria considerar la ubicació per excel·lència dins Ciutat de les cafeteries ciclistes: la plaça del Rosari, on es concentren també la cafeteria Rapha i El Café du Cycliste. El projecte de Tan Line a Palma neix de la mà de Jorge Morcillo, el seu propietari, qui explica que un dels seus objectius era "oferir un espai relacionat amb el ciclisme". En aquest sentit, reconeix que és "més botiga que cafeteria", atès que Tan Line també és la marca dels productes que ven, amb un catàleg que va des de roba per practicar l'esport fins a accessoris, com ara cantimplores.

Com altres botigues i locals d'aquest estil, manté que el ciclisme i el cafè van molt relacionats. "Als ciclistes ens encanta sortir i aturar a fer un cafè", conta, i afegeix que, si es pot tenir i oferir un bon cafè, millor, ja que permet oferir un producte diferent. "Es valora aquest tipus de cafè, és un reclam per a les marques, i la cultura del cafè es troba en auge", afirma. En el seu cas, el cafè que serveixen és de La Molienda, una marca que també torra el seu cafè. A més, Morcillo assenyala que l'aparició de diverses botigues i cafeteries d'especialitat es deu al fet que els turistes estrangers demanen aquests espais. De fet, assegura que sobretot en els darrers dos o tres anys, s'han estès per Palma, especialment al centre, on se'n comptabilitzen al voltant de 35. "És una bogeria", conclou.

Rapha
Plaça del Rosari, 1
Rapha

En el cas de Rapha, es tracta d'una marca anglesa que va obrir el seu primer clubhouse a Londres fa 20 anys. Berta Beran és la directora general de la marca a escala estatal, i explica que la idea del projecte era "no només obrir una botiga de roba de ciclisme, sinó crear un espai on els ciclistes poguessin prendre's un cafè abans de sortir amb bici, o on poder compartir les seves experiències a la tornada d'una ruta".

D'altra banda, Beran afirma que en els darrers anys s'ha fet tangible l'augment de la presència d'aquests locals. "Hi ha hagut una millora substancial en la qualitat dels establiments que serveixen cafè a Palma. Cada vegada es veuen més cafeteries d'especialitat amb excel·lents menús que complementen la seva oferta", apunta.

stats