DIVERSITAT
Societat 19/05/2018

Binissalem: primer nucli educatiu LGTBI

Ben Amics i l’Ajuntament treballaran per prevenir l’assetjament per diversitat d’identitat de gènere

Aina Solano
3 min
Ben Amics arriba als centres de Primària per coeducar els infants en el respecte per la diversitat d’identitat de gènere.

PalmaL’associació Ben Amics i l’Ajuntament de Binissalem han signat un acord mitjançant el qual el municipi es converteix en el primer nucli educatiu LGTBI de les Balears i es compromet a treballar per prevenir l’assetjament cap a les persones lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. Així, les dues entitats faran feina plegades per sensibilitzar els ciutadans i les institucions oferint cursos de suport, assessorament i formació. “És un acord històric”, afirma la presidenta de Ben Amics, Noelia Mellado, qui diu que “varen ser ells qui contactaren amb nosaltres”. En els darrers anys “hem reforçat la formació accedint a diferents centres educatius, no sols els d’educació convencional sinó també els centres privats o, fins i tot, els cursos del SOIB”. A més, l’associació ha arribat també als centres de Primària mitjançant, per exemple, contacontes com el de Gill i els quatre ponts.

Combatre el bullying

Combatre el bullying

L’objectiu “és mostrar als infants i adolescents que no passa res si no saps com identificar-te” i que “no tens per què etiquetar-te”, comenta Noelia Mellado, qui assenyala que “hem de fugir dels rols de gènere” i “combatre expressions de gènere”, perquè “són les que estan darrere casos de bullying LGTBIfòbic”, i en posa un exemple. “Un al·lot que decideixi acudir a classe vestit amb una faldilla no serà igual de ben rebut que una al·lota que ho faci, i una al·lota que vagi a l’escola amb una aparença més associada a un rol masculí tampoc no serà ben vista i, a més, serà víctima d’expressions despectives com ‘masclota’ o ‘camionera’. És per això que “també feim tallers per a docents”, indica.

Amb motiu del segon aniversari de l’aprovació de la Llei 8/2016 de 30 de maig per garantir els drets del col·lectiu LGTBI, el Parlament acollí una taula rodona amb el president de la cambra, Baltasar Picornell; la directora general de Coordinació, Rosario Sánchez Grau; Uge Sangil i Manel Fernández, presidenta i vicepresident de la FELGTB, i Jan Gómez, president de Ben Amics el 2016 i principal artífex de l’esborrany de la nova llei, a la qual s’analitzà l’abans i el després de la norma i es posà en valor “la creació del Consell LGTBI i de les comissions de treball”.

A la taula rodona també s’hi tractaren temes d’àmbit estatal com el fet que “som una de les més de 15 comunitats espanyoles que disposam de la nostra pròpia llei, juntament amb Barcelona, el País Valencià i Madrid”, o “la necessitat de la creació d’una llei estatal LGTBI”, que facilitaria arribar a les comunitats que no disposen d’una norma autonòmica i serviria de paraigua per reforçar i emparar les que sí que en tenen. Des de la FGTB, Manel Fernàndez destacà “la necessitat de tenir present el col·lectiu transsexual,” el qual “està patint diàriament diferents estigmes per la seva condició de gènere” i perquè només “si aconseguim solidaritzar-nos i comprometre’ns amb la realitat trans, s’assolirà la comprensió altres identitats de gènere, com ara les persones de gènere no binari”.

A escala estatal, Ben Amics també és un col·lectiu pioner perquè el Grup Identitari de Polítiques Bisexuals de la FELGTB està coordinat per la mateixa Noelia Mellado i és “la primera vegada que una presidenta de Ben Amics bisexual visible es presenta per liderar el grup identitari bisexual i ho aconsegueix”.

Balears acollirà enguany les Jornades d’Educació Estatal LGTBI

L’associació Ben Amics és pionera a les Balears en matèria de formació i sensibilització cap al col·lectiu de persones lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals però, a més, destaca a escala estatal per ser una referència LGTBI en matèria de formació. A més, segons que avança la seva presidenta, Noelia Mellado, “enguany serem també un referent perquè el pròxim mes de novembre se celebraran a Mallorca les Jornades d’Educació Estatal LGTBI”.

Aquesta serà “la primera vegada que les Illes Balears acullen la celebració d’unes jornades anuals dedicades a la formació de docents”, que assoliran enguany la seva vuitena edició, unes jornades “el contingut de les quals s’ha començat a elaborar des de Ben Amics juntament amb la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB), presidida per la canària Uge Sangil.

stats