Societat 09/07/2021

Bill Cosby vol tornar als escenaris després d'haver sortit de la presó

El còmic, de 83 anys, va ser el primer condemnat a presó de l'era del Me Too

2 min
Bill Cosby ahir a casa seva abans d'adreçar-se als mitjans després que un jutge l'hagi deixat en llibertat

BarcelonaEl còmic Bill Cosby té intenció de tornar als escenaris després de la seva sortida de la presó, dictaminada en funció d'un acord civil del 2005 que invalida el judici en el qual va ser condemnat per abusos sexuals. "En l'aparença física està exuberant. En l'estat mental està exuberant. En els sentiments i humor, està exuberant", va assegurar el representant artístic de Cosby, Andrew Wyatt, al diari Los Angeles Times. Segons Wyatt, el còmic de 83 anys vol actuar als Estats Units, al Canadà i al Regne Unit i també pretén encapçalar una campanya per la "reforma de la justícia" i del "sistema penitenciari" basada en les seves pròpies experiències.

El 2018 Cosby va ser sentenciat a presó després que un jutge de Pennsilvània el considerés culpable d'un delicte d'abusos sexuals contra la canadenca Andrea Constand. Es va convertir en el primer famós empresonat en l'era del Me Too. La setmana passada el Tribunal Suprem de l'estat de Pennsilvània (EUA) va anul·lar aquesta condemna per un acord civil previ que invalida el judici i pel qual Cosby, que va reconèixer els fets, va indemnitzar la víctima. Més enllà del seu retorn als escenaris, el còmic intentarà rendibilitzar l'atenció mediàtica que ha rebut el seu cas amb un llibre, escrit per Frederick Williams, en què narrarà el seu pas per la presó, així com les estratègies utilitzades pels seus advocats. A més, segons el Los Angeles Times, la cineasta Michelle Major prepara un documental de cinc episodis sobre la vida del còmic.

Mai ha estat declarat innocent

La reputació de Cosby està molt malmesa, ja que no ha estat mai declarat innocent i la seva sortida de la presó es basa en un tecnicisme legal sobre el pacte al qual el còmic havia arribat amb un fiscal del districte de Montgomery el 2005 per anul·lar la condemna. L'actor va ser condemnat el 2018 a un màxim de deu anys de presó, dels quals havia de complir-ne almenys tres, per haver agredit sexualment Constand, una de les més de seixanta dones que han denunciat l'actor. La víctima era llavors l'entrenadora de bàsquet de l'equip femení de la Universitat de Temple, on Cosby va estudiar i de la qual ell era un important donant.

En la sentència de la setmana passada el Tribunal Suprem de Pennsilvània va argumentar que Cosby no va tenir un judici just i no hauria d'haver estat arrestat el 2015, quan el nou fiscal de districte de Montgomery (Pennsilvània), Kevin Steele, va descobrir noves proves que confirmaven que l'actor havia abusat de Constand. Específicament, el que Steele va descobrir va ser un testimoni fins llavors secret de Cosby en què reconeixia que donava a les dones uns sedants abans d'abusar-ne.

stats