Societat 20/01/2019

Biel el virot, un far de guia en la conservació de Cabrera

L’empresa Excursions a Cabrera posa en marxa un programa educatiu per despertar l’interès dels joves per la natura i fer-los “descobrir” els valors ambientals del parc

-enric Culat
6 min

EN BIEL NOés un virot qualsevol, ni viu en un lloc corrent. En Biel és una baldritja gran o virot gros, una espècie d’au marina emparentada amb els albatros i que viu al Parc Nacional de Cabrera, al costat d’altres espècies d’aus marines com el seu parent més amenaçat, el virot petit. En Biel és la mascota de l’empresa Excursions a Cabrera i va néixer amb la funció de difondre el patrimoni natural del Parc Nacional entre els seus visitants, a més de conscienciar de la seva protecció per part de tots nosaltres. Aquesta setmana, i de manera excepcional, en Biel ha sortit de Cabrera per visitar diverses aules de Mallorca, en el marc del programa educatiu ‘Cabrera a les escoles i les escoles a Cabrera’, que desenvolupa Excursions a Cabrera, que des de 1965 organitza el transport de viatgers i turistes fins a aquest arxipèlag.

AMB EL PAS dels anys, però, aquest servei de transport ha anat incorporant cada cop més activitats vinculades a la divulgació, la conscienciació i el respecte pel medi ambient. La mascota Biel es va crear fa quasi tres anys gràcies a l’equip de Pelopantón, especialitzat a divulgar i comunicar la cultura científica d’una manera propera, amena i rigorosa. Pelopantón està format per Luis Resines i Ana Bonilla, i la seva creació del virot Biel ha donat a Excursions a Cabrera un aire encara més proper als valors de respecte per la natura i, sobretot, proper als escolars de les Balears, que literalment estan “descobrint” Cabrera gràcies a la caricatura d’aquesta au tan emblemàtica del parc. La idea global era crear una mascota que al mateix temps fos representativa de l’empresa, però també de l’espai natural que implica Cabrera. Així va néixer Biel el virot i les seves múltiples activitats vinculades al parc com una imatge d’empresa i també com una eina educacional que amb el seu aire desenfadat i divertit captàs l’atenció de grans i petits.

AQUESTA EINA DIDÀCTICA s’ha començat a materialitzar justament aquesta setmana, gràcies a la feina de la coordinadora d’aquest programa educatiu, la biòloga i educadora ambiental que fa feina a l’empresa Excursions a Cabrera, Ana Rodríguez. Explica que “Biel és com un far que ens dirigeix cap a un sentiment de conservació; fer xerrades amb els escolars representa fer un nou gir a una empresa que habitualment fa servir un espai natural com a lloc de feina i que alhora vol transmetre a la gent la necessitat de preservar Cabrera”.

DE MOMENT, AQUEST missatge ja va arribar dimecres als alumnes de Primària del CEIP Marian Aguiló de Palma. Rodríguez repassa el llistat d’inquietuds dels infants: “No aturaven de demanar coses i varen mostrar molt interès, per exemple, en l’anella que en Biel duu a la pota; o en els efectes potencialment perjudicials que els moixos poden provocar sobre les aus. També volien saber la història del castell de Cabrera i els tipus de peixos que hi ha a la mar que envolta l’arxipèlag. Al principi, als infants els costa entendre que existeixen més espècies d’aus marines a part de les gavines. Hi ha un desconeixement molt gran del medi marí, però jo crec que a través d’en Biel ho aniran aprenent i també podrem introduir diversos temes de conservació, com la qüestió dels efectes contaminants dels plàstics”.

PER A LA setmana vinent ja estan previstes més visites a altres centres escolars: el CEIP Miquel Duran i Saurina d’Inca i el CEIP Costa i Llobera de Pòrtol. Cada sessió inclou una xerrada explicativa, la projecció d’un audiovisual, escoltar el so que fan els virots i, en el cas dels més petits, poder interactuar amb la mascota. El programa està pensat tant per als alumnes de Primària com els de Secundària, però les xerrades són diferents segons l’edat dels escolars. Lògicament no és el mateix si tenen 8 anys o si en tenen 14, l’enfocament ha de ser diferent. Amb els més petits s’empren més els dibuixos i l’animació. Per als alumnes d’ESO, la imatge de Biel ja no és tan important.

A MÉS, PER tal que els infants reflexionin sobre tot el que s’ha tractat en la sessió explicativa, s’organitza el concurs ‘Dibuixa en Biel a Cabrera’, que els escolars han de fer a casa seva i després enviar-lo a l’empresa. Els autors dels dibuixos guanyadors, un per cada escola, formaran part d’una selecció de tres finalistes amb tres premis vinculats a Excursions a Cabrera i un kit de suport de regal. “La cara de sorpresa que fan els infants quan en Biel entra dins una classe ho val tot, igual que l’expectació que genera i les abraçades que després li fan els alumnes”, explica Rodríguez.

TAL COM indica el nom del programa educatiu ‘Cabrera a les escoles i les escoles a Cabrera’, després de visitar les aules queda la segona part, o sigui, descobrir el parc, on el virot Biel mostrarà ca seva i els seus ‘amics’. Al llarg de la seva història, l’empresa ha duit milers de joves a aquest arxipèlag i ja fa temps que es va oferir a les escoles la possibilitat de mostrar-los-en les particularitats naturalístiques, ja sigui pel seu compte, embarcant-se fins a Cabrera, o amb la participació d’un guia contractat com un servei més de l’excursió. Rodríguez puntualitza que hi ha centres molt “fidels” que cada any ofereixen aquesta activitat als seus alumnes; d’altres, en canvi, s’hi han anat incorporant. Generalment els centres que contracten l’excursió entre abril o maig solen tenir una finalitat més educativa -matisa la biòloga-, mentre que els que viatgen el mes de juny solen convertir l’excursió en una sortida de sol i platja. “Ens hem adonat que, en general, hi ha un gran desconeixement sobre el parc, no només per part dels infants, sinó també dels professors. Solen venir a Cabrera com una activitat de fi de curs i ens agradaria fer-los entendre que Cabrera és alguna cosa més”, apunta la responsable del programa educatiu.

PER AIXÒ, L’EMPRESA s’ha proposat fer “alguna cosa més” i aportar el seu gra d’arena per tal que la gent conegui aquest espai natural. El programa educacional a les escoles té un caràcter gratuït, però no el trasllat a Cabrera, que òbviament implica unes despeses. Els preus per trajecte van dels 35 euros l’excursió més senzilla (contemplar una posta de sol) fins als 58 euros de la més completa (fer tota la volta al parc i acabar fent una remullada a la cova Blava). Ara mateix no hi ha activitat perquè els vaixells s’estan revisant i posant a punt per a la nova temporada, que normalment sol començar entre finals de març i principis d’abril.

EXCURSIONS A CABRERA disposa de quatre vaixells. El més gran té una capacitat per a 80 persones, mentre que el més petit disposa de 12 places i es lloga privadament per a determinats usos. A l’estiu es poden arribar a fer fins a vuit sortides diàries. Atesa la manca de material divulgatiu existent al parc, l’empresa ha decidit crear una audioguia que cada usuari pot descarregar-se des del seu aparell mòbil. En l’aplicació s’explica el “concepte” de Cabrera i també es recorda als passatgers, a l’hora d’embarcar-se, que van a visitar un espai natural “protegit” i que hi ha unes normes bàsiques que convé tenir molt en compte. El parc té una capacitat de càrrega de 300 persones al mateix temps entre les dues empreses de transport de viatgers que operen a l’arxipèlag. Excursions a Cabrera pot gestionar fins a 200 viatgers com a màxim alhora, mentre que l’altra empresa disposa d’una quota de 100 també com a màxim i al mateix temps a l’arxipèlag. A aquestes xifres, s’hi ha de sumar la gent que arriba amb la seva pròpia embarcació.

EXCURSIONS A CABRERA va ser la primera empresa que va portar turistes a aquesta illa. Té la seu a la Colònia de Sant Jordi i Joana Serra n’és l’actual directora. L’empresa disposa d’un nombre d’empleats que va creixent a mesura que s’acosta la temporada alta. En ple estiu hi poden fer feina unes 20 persones, incloent-hi el personal d’oficines, el que s’ocupa de la venda de tiquets a les casetes, les tripulacions de les embarcacions i els guies contractats d’altres empreses per acompanyar grups específics d’ornitòlegs, científics, fotògrafs, periodistes i d’altres. Un dels guies més experimentats és Miguel McMinn, que també s’ocupa de la divulgació a les xarxes socials.

ANA RODRÍGUEZ ASSEGURA que la divulgació encara serà més important a partir d’ara amb la campanya d’educació ambiental ‘Cabrera a les escoles i les escoles a Cabrera’, que irromprà a Facebook i al Twitter a partir de la propera setmana. “Tot ho feim per motivar els escolars i donar-los algun element més de reflexió i de judici sobre la conservació de Cabrera abans que facin l’excursió en aquest lloc excepcional que tots hauríem de conèixer”, hi insisteix la biòloga de l’empresa. La reserva dels tiquets del viatge es pot fer físicament a les oficines, per telèfon o per internet a www.excursionsacabrera.es Tot el programa educatiu és responsabilitat d’Ana Rodríguez, amb el suport comercial que porta Rafa Duran; a més de Biel el virot, és clar.

stats