Societat 04/09/2019

Beure més de dos gots de refresc al dia causa malalties digestives i augmenta la mortalitat

Un estudi català, basat en 452.000 persones de deu països europeus, constata la necessitat de limitar el consum de begudes ensucrades

Ara
1 min
Imatge d'arxiu d'una màquina expenedora de begudes ensucrades.

BarcelonaBeure dos o més gots de refrescos ensucrats al dia augmenta el risc de patir malalties digestives i, també, de morir, segons un estudi internacional liderat per investigadors de l'equip de nutrició i càncer de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell).

En concret, la investigació assenyala que el consum de dos o més gots al dia de begudes refrescants s'associa a més risc de mort per malalties circulatòries i que beure'n un got o més d'un got al dia podria causar malalties digestives. No s'observa, però, cap associació entre el consum de begudes refrescants i la mortalitat per càncer.

L'informe es basa en una població de 452.000 persones –tant homes com dones– de 10 països europeus (Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, els Països Baixos, Noruega, Espanya, Suècia i el Regne Unit), les dades del qual s'han anat recopilant durant 16 anys. L'objectiu és demostrar que el consum de begudes ensucrades és perjudicial per a la salut. Els resultats s'han publicat aquest dimecres a la revista científica nord-americana 'JAMA Internal Medicine'.

Els investigadors suggereixen que els descobriments de l'estudi –actiu entre els anys 1992 i 2000– avalen les iniciatives de salut pública per limitar el consum de refrescos, com ara l'impost català sobre les begudes ensucrades. Una mesura avalada per l'Organització Mundial de la Salut, que ha denunciat diverses vegades que, amb una única beguda, un adult ja consumeix el màxim recomanat de la ingesta diària de sucre, i el doble del que es considera saludable.

stats