Societat 08/04/2024

El Batxillerat General, amb assignatures mixtes, duplica l'alumnat en només dos anys

L'itinerari permet cursar matèries de l'àmbit Humanístic-Social, del Científic-Tecnològic i de l'Artístic. La Selectivitat d'enguany l'incorporarà per primera vegada

3 min
Estudiants de batxillerat a classe

PalmaEl nombre d'estudiants de les Balears que cursa el Batxillerat General, una modalitat que inclou assignatures dels diferents itineraris, s'ha duplicat d'ençà de la seva posada en marxa el curs 2022-2023, arran de l'aprovació de la LOMLOE. Aquell curs un 6,05% dels alumnes del torn presencial varen optar per aquesta opció, mentre que enguany ho han fet l'11,07%, que són 1.546 de 13.963. L'itinerari General pretén donar resposta als estudiants que encara no han definit el seu camí acadèmic o tenen previst fer una carrera o FP de Grau Superior amb una base interdisciplinària. D'aquesta manera, el programa inclou matèries de les diferents modalitats: Arts, Ciències i Tecnologia, Humanitats i Ciències Socials. Es fa, per tant, una formació més global i flexible.

Aquest itinerari es pot cursar a 64 centres educatius, dels quals 54 són de Mallorca; 8, d'Eivissa i 2, de Menorca. 11 d'ells són concertats. Tots els centres l'han d'oferir obligatòriament, però n'hi ha alguns en què cap alumne ha demanat fer-lo i per això no consten a les dades. Enguany serà la primera vegada que els estudiants que han cursat el General s'enfrontaran a la Selectivitat, en ser la primera generació que l'ha completat. Per tant, no hi ha models d'examen que serveixin com a referència per als aspirants.

A L'IES Josep Maria Llompart, 24 alumnes el cursen. El centre planteja el primer de Batxillerat General de la manera següent. A part de les assignatures comunes, que fan tots els joves independentment de l'itinerari acadèmic escollit, es cursen tres matèries de modalitat. Els alumnes han de fer Matemàtiques generals de manera obligatòria i després n'han d'escollir dues entre Economia, Emprenedoria i Activitat Empresarial; Història del Món Contemporani; Biologia, Geologia i Ciències Ambientals. A segon de Batxillerat, els estudiants han de fer Ciències generals obligatòriament i després han de triar dues matèries, a escollir entre Moviments Artístics i Culturals; Història de l'Art i Geografia. En ambdós cursos han de seleccionar una optativa d'entra l'oferta disponible.

Més enllà de la novetat que suposa la introducció d'aquesta modalitat d'estudi, l'anàlisi de les dades històriques de matriculats permet detectar tendències curioses. En els darrers deu cursos acadèmics, l'itinerari d'Humanitats i Ciències Socials sempre ha estat el que ha interessat a més estudiants. El curs 2014-2015, per exemple, un 51% dels del torn presencial el va triar, mentre que un 41,23% va optar pel de Ciències i Tecnologia. En tots els cursos posteriors s'ha mantingut la mateixa correlació de forces, amb lleugeres variacions percentuals, però sempre amb la modalitat humanística per damunt de la científica.

L'itinerari Científic desbanca l'Humanístic

La tendència s'inverteix per primera vegada el curs 2022-2023, quan s'implanta el Batxillerat General, que tria el 6,05% dels estudiants. Aquest alumnat el va perdre principalment l'Humanístic-Social, que passa del 47,51% dels estudiants el curs 2021-2022 al 42,31% de l'any següent. La modalitat Científica, en canvi, només va caure poc menys d'un punt percentual (de 44,71% a 43,81%). És, per tant, la primera vegada que el Científic-Tecnològic supera en nombre de l'alumnat a l'itinerari de Lletres. Aquesta realitat es manté en el curs actual, quan la duplicació de l'alumnat que ha triat el General s'ha traduït en un 2,81% menys dels que opten per l'Humanístic-Social (39,50%) i un 1,48% menys dels que ho fan pel Científic-Tecnològic (42,33%).

Pel que fa a les modalitats artístiques, han patit lleugeres oscil·lacions al llarg del temps. Entre el curs 2016-2017 i el 2020-2021, els estudiants que varen triar l'Artístic van moure's entre un mínim del 7,80% el curs 2016-2017 i un màxim del 8,57% el curs 2020-2021. La introducció de la modalitat General també ha canviat el taulell en aquest cas, però menys que en els grans itineraris tradicionals. L'any passat un 6,95% dels estudiants de Batxillerat presencial de les Balears va triar l'itinerari Artístic, en les seves diverses variants, mentre que enguany ho ha fet un 7,1%.

stats