Societat 14/04/2021

El batle de Capdepera demana a Interior investigar la Guàrdia Civil per l'alliberament pactat dels agressors dels municipals

L'Ajuntament vol que el Ministeri aclareixi l'actuació de la Guàrdia Civil davant els fets del divendres 2 d'abril

2 min
El batle de Capdepera, Rafel Fernández, a la roda de premsa d'aquest dimarts a Cala Rajada.

PalmaEl batle de Capdepera, Rafel Fernández, torna a posar en dubte l'actuació de la Guàrdia Civil davant l'agressió que van patir dos policies locals a Cala Rajada el divendres 2 d'abril. Aquest dimecres Fernández ha anunciat que l'Ajuntament sol·licitarà al Ministeri de l'Interior i a la Direcció General de la Guàrdia Civil que obrin "un expedient d'investigació" per aclarir aquests fets. El batle qüestiona principalment que els agents pactassin el lliurament amb els acusats tres dies després de l'agressió –el dilluns 5 d'abril–.

"Crec que els fets són greus per, com a mínim, detenir dos ciutadans que han agredit una autoritat pública", ha defensat aquest dimecres el batle de Capdepera després de participar en la Junta de Seguretat, convocada per la delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo, per tractar aquesta qüestió juntament amb la Guàrdia Civil. "Una o dues hores després sí que es podrien haver arrestat", ha mantingut Fernández, que ha insistit que "a tots els ciutadans se'ls ha de detenir de la mateixa manera".

El cap de la Policia Local de Capdepera, Joaquín Rodríguez, va explicar en una roda de premsa –convocada per l'Ajuntament de Capdepera el 6 d'abril– com varen succeir els fets i que, una vegada es varen disposar a instruir el cas, la Guàrdia Civil d'Artà els va telefonar per "exigir l'informe" que havien redactat. Segons Rodríguez, el pretext de la Guàrdia Civil era que amb l'informe "podien justificar demanar reforços a Palma perquè vinguessin a detenir-los [als agressors]". Així, malgrat que ell pensava que "no era el procediment habitual" i que "no era adient", va lliurar el document, però els reforços no varen arribar.

Control policial 24 h

Arran de l'agressió, l'Ajuntament de Capdepera ha "assignat una parella de Policia Local de torn de matí, capvespre i vespre a la zona per assegurar-hi la normalitat", ha informat també aquest dimecres el batle. Segons ell, la Delegació del govern i la Guàrdia Civil "haurien d'haver dit d'acord i no discutir" davant la petició d'obrir "un expedient d'investigació perquè els ciutadans puguin estar tranquils". Com que no ha estat així, Fernández s'ha adreçat directament al Ministeri.

"Jo no tenc res a dir de la Guàrdia Civil", ha advertit Fernández, tot i que assegura que a l'Ajuntament estan "defraudats". "Tenim indicis que les actuacions de la Guàrdia Civil no van ser correctes i que s'havia d'actuar d'una altra manera", ha indicat el batle. "Es van entregar les diligències amb un acord que no es va dur a terme. Per això demanam aquesta investigació", ha afirmat. En aquest sentit, ha assenyalat que ni la Guàrdia Civil ni la Delegació del govern espanyol no "entenen els fets de la mateixa manera" que el Consistori de Capdepera, i ha descartat arribar a una possible entesa entre les parts.

stats