Societat 09/04/2021

La disputa entre Aina Calvo i el batle de Capdepera puja de to

La delegada del govern espanyol envia una convocatòria exprés per dilluns a l'alcalde i aquest la declina

2 min
La delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo, i el batle de Capdepera, Rafel Fernández.

PalmaL'estira-i-arronsa entre el batle de Capdepera, Rafel Fernández, i la delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo, continua una setmana després de l'agressió a dos policies locals a Cala Rajada divendres passat, fets que varen donar lloc a l'enfrontament entre l'Ajuntament i la Guàrdia Civil. La disputa ha pujat de to entre els dos dirigents socialistes després que Aina Calvo hagi enviat al batle una "convocatòria exprés" de la junta de seguretat –en què són presents els cossos policials– aquest divendres a les 14 h per dilluns "a fi d'analitzar els fets ocorreguts dia 2". Fernández ha declinat la proposta perquè dia 12 comencen les oposicions de policia local i com a cap del cos municipal la presideix, motiu pel qual no podria assistir-hi. A canvi, la Delegació del govern espanyol li ha proposat canviar-la al dimecres 14.

Cal tenir en compte que aquest dimarts el batle de Capdepera va demanar explicacions públicament a la delegada del govern espanyol en una roda de premsa en què tant ell com el cap de la Policia Local, Joaquín Rodríguez, i la regidora de Seguretat Ciutadana, Carmen Corraliza, varen explicar tot el que havia succeït des del divendres 2 d'abril. Aleshores, Fernández va reclamar "una resposta immediata" per part d'Aina Calvo i de la Guàrdia Civil "abans de convocar la junta local de seguretat". Quatre dies més tard, la delegada ha respost amb la invitació de dilluns perquè, segons argumenten fonts de la Delegació a l'ARA Balears, en vista que el batle no havia convocat la junta, ha estat ella qui ha decidit fer-ho.

Així, Fernández ha respost en una carta, a la qual ha tingut accés aquest diari, que no els seria possible assistir-hi i, per això, sol·liciten "posposar aquesta reunió a qualsevol dia de la setmana vinent". A més, el batle afegeix un aclariment: "Els fets que s'han d'analitzar no són ni molt manco els del 2 d'abril, sinó sobretot les actuacions de la Guàrdia Civil des del 2 d'abril fins al dia d'avui". L'alcalde va criticar en la roda de premsa de dimarts que "la Guàrdia Civil hagi hagut de pactar amb les persones quan s'havien d'entregar". A banda d'això, va amenaçar que, si no reben un raonament dels fets, "la col·laboració [per part de l'Ajuntament] serà mínima, l'establerta per llei". En aquest sentit, va advertir que tenien clares quines són les seves "competències en l'àmbit local" i que no "s'extralimitarien" com han fet fins ara.

Per la seva banda, el cap de la Policia Local de Capdepera, Joaquín Rodríguez, va recordar en la roda de premsa com varen succeir els fets i que, una vegada es varen disposar a instruir el cas, la Guàrdia Civil d'Artà els va telefonar per "exigir l'informe" que havien redactat. Segons Rodríguez, el pretext de la Guàrdia Civil era que amb l'informe "podien justificar demanar reforços a Palma perquè vinguessin a detenir-los [als agressors]". Així, malgrat que ell pensava que "no era el procediment habitual" i que "no era adient", va lliurar el document, però els reforços no varen arribar. "Les forces encara no les he vistes i a partir d'aquest moment no hem sabut res més", va indicar el cap de la Policia Municipal dimarts.

stats