Festes de Sant Antoni
Societat 27/10/2022

El baciner del Patronat de Sant Antoni de Manacor es nega a parlar públicament de la possibilitat d'incorporar dones

L'Ajuntament reclama que elles puguin encarnar els personatges de la festa tradicional

ARA Balears
2 min
Ball de Sant Antoni a Manacor

PalmaPolèmica a Manacor davant la possible incorporació de les dones dins el grup de ball de les festes de Sant Antoni de Manacor. El batle de municipi, Miquel Oliver, ha expressat al Patronat de Sant Antoni de Manacor la necessitat d'incorporar dones entre els papers protagonistes de la festa popular (ja sigui com a sants, dimonis petits i el Dimoni Gros). Davant aquesta situació, el baciner del Patronat s'ha negat a fer declaracions i només ha assegurat que "el batle es mereix el lloc on és".

Ara està previst que el Patronat es reuneixi per valorar la petició del batle i decidir si s'incorporarà la dona en unes festes que fins al moment han estat protagonitzades sempre per homes. Cal recordar que dins el reglament de l'Ajuntament de Manacor hi figura una normativa que prohibeix donar ajudes econòmiques a aquelles entitats, col·lectius o organitzacions que discriminin una persona o col·lectiu per raons de gènere.

Així, l'Ajuntament de Manacor està a l'espera de conèixer la resposta i decisió del Patronat de si, finalment, inclouran les dones de manera activa en la festivitat i participaran en el grup de ball.

Cal recordar que l'any 2019 es va crear un curs amb l'objectiu de formar homes i dones per encarnar les figures clau de la festa de Sant Antoni (Dimoni Gros, sant Antoni, baciner i Dimoni Petit) amb l'objectiu de fer realitat aquesta reivindicació i posar fi a la discriminació de gènere en la festa popular manacorina. L'objectiu del Consistori era aconseguir que en els pròxims anys es posàs fi a la tradició que només els homes podien encarnar els personatges d'aquesta festa, però fins al moment no ha canviat res.

Aquesta incorporació suposaria posar final a la discriminació per gènere a les festes de Sant Antoni del municipi, una reivindicació històrica d'alguns sectors de la població manacorina, que exigeixen igualtat en tots els aspectes i àmbits del municipi i posar fi a les tradicions patriarcals. El Patronat de Sant Antoni de Manacor és qui tendrà finalment la darrera paraula.

stats